králičí hlavy,
žebírka, krk,
játra, plíce, ledvinky,
1 malá neloupaná cibule,
stroužek česneku,
několik kuliček nového koření a pepře,
bobkový list,
mrkev, celer, petržel (vcelku)
špetička soli.
Do hrnce dáte omytou hlavu, žebírka, krk, játra, plíce, ledvinky… (já přikupuju králičí hlavy), přidáte studenou vodu, přihodíte malou neloupanou cibuli, stroužek česneku, několik kuliček nového koření a pepře, bobkové listy, mrkev, celer, petržel (vcelku) a špetičku soli. A dáte pomalu vařit.
Když je vše měkké, scedíte vývar, maso oberete (ale necháte si ho stranou), hlavičky rozlousknete, vyndáte mozečky, jazýčky, tvářičky… , jazýčky a tvářičky nakrájíte nadrobno a dáte k obranému masu. Mozečky se vhodí závěrem jen na prohřátí, celé.
Dáte vařit brambory ve slupce. Ty později oloupete a budete je přikusovat nebo si je vložíte do polévky.
Na pánev dáte orestovat čerstvou mrkev, celer, petržel, přidáte hladkou mouku a následně toto zalijete horkým vývarem a přivedete ho k varu.
Vlijete do něj rozklechtaná vejce a provaříte, zalijete půllitrem smetany, dochutíte solí a případně i citronovou šťávou, v té chvíli přihodíte maso, když se prohřeje, vypnete polívku. Je hotovo!
Recept poslala: Sharka68
Když mám králíka, tak z hlavy, krku a kostí/ zadní nohy vykostím, přední nechám/ taky dělám polévku a aby byla silnější, přidám kuřecí stehno a zeleninu. Vývar scedím, maso oberu. a dám zpět do polévky. Na nudličky nakrájím čerstvou zeleninu orestuji a přidám do vývaru, trošku povařím. Už ničím nezasmažuji, jen přidám nudle zvlášť uvařené a nebo kapání z vajíčka a hladké mouky. Nakonec nasekanou petrželku, nebo pažitku.
Tomu rikam polifka!
Polévka to bude bezpochyby dobrá, ale u nás se preferuje ta, kterou jsem komentovala u receptu č. 148 – králík na zelenině. Hlavně mluvím o tom svítku. Já totiž ty hlavy oberu pro sebe a vnitřnosti si udělám na cibulce. Nikdy jich není dost, aby došlo i na jiný recept.
Myslím si, ze ten recept nemá chybu, moc mě láká. A ta smetana a citron, mňam
„malou neloupanou cibuli“ – já jí přepůlím, aby se ta chuť do poblivky a omáčky dostala.
Jinak mi to přijde jako „svíčková“ z králíka, jen brambory tam nepatří, jasné.
Já si na první pohled na talíř řekla hele pajšl se zeleninou.
se svíčkovou to nemá nic společného,ani tu chuť ne…:-D
Zítra budu péct králíka se slaninou, česnekem a cibulí, k tomu špenát a knedlík. Polévka z králičí hlavy taky bude. Mám králíka z domácího chovu od kolegyně.
Telepatie, tohle bylo dneska u nás. Jen jsem si zapomněl avčera rozmrazit špenát, tk nebyl špenát ale kompot. A bylo to s bramborem.
Ty rozmrazujes spenat pred varenim-dusenim?
Vzhledem k tomu, že používám protlak, tak ano. Listový nám nechutná.
Já dělám i listový, i protlak , podle toho, do čeho přidávám, ale předem nerozmražuju ani jeden.
Jenže já mám mražák na -24 a to když nevyndám večer, tak není jak rozmrazit. Když vyndám večer, tak je ráno akorát povolený tak na přípravu.
I ja mam -24 a nerozmrazuju protlak nikdy.
Tak téhle bych požila kýbl na posezení. Je to dokonalý eintopf. U nás se dělával, když se vraždilo víc králíků najednou. Na rozdíl od jiných domácností u nás nikdo moc nestál o hlavy tak těch bylo na polívku víc, ale bitvy byly o játra, srdce MUSELA být v čiré polívce a žebra miloval dědeček – říkal tomu netopejr a s chutí obíral. Ale při čtyřech králících se to tak pěkně přerozdělilo, že vyšlo každému na jeho požadavky, čirou i hustou polífku, játra i netopejry. Velké maso se snědlo brzy a něco holt putovalo pražskému příbuzenstvu. Když se pak objevily mrazáky, bylo hned skladování snazší a Pražáci si museli ty svoje vykrmit. To byla sranda. Poctivě sušili doma chleby, to zas jo, ale toho divení, když jsme je povolali na seno 🙂 !
Mě vozili každé prázdniny do Zličína ke strejdovi a tetě.Měli spoustu králíků a kozu a strýček chodil denně kosit trávu až po letech mi došlo co je kolem toho za starost.
oh, děkuju…já bych ji taky mohla na kýble 😀
Polévka vypadá zajímavě, ráda bych ochutnala, ale to by musel vařit někdo jiný. U nás je ve veliké oblibě s knedlíčkama z jater a flíčkama. Udělat jinou, se zlou bych se potázala. Ušáci už dávno nejsou u nás v množství větším než malém ….
Já udělám velmi řídkou jísku na másle nebo sadle, zaleju mlékem a privedu k varu. Pak tam soupnu zmrazeny protlak nebo spunty a soenat se sám rozpadne. Sem tam míchnu, aby se rychleji rozdělil na kousky. Povarim jen chvilicku s česnekem a dam nebo nedám ještě rozmichana vajíčka.
Jak děláte spenat vy?
Stejně.
Ovšem poté, co můj česnekomilný MLP (životní souputník) přišel s tím, že v jejich závodce dělají špenát ochucený křenem a že mu to moc chutná, jsem střídala česnek a křen.
Od jeho odchodu za Duhový most jsem špenát nedělala…
z protlaku, který nechám úplně povolit,sleju vodu a udělám z něj těsto jako na bramborák a smažím placičky…prostě jsou to špenáťáky a jsou moc dobré..
špenát jako takový,hodím na rozpuštěný kousek másla, na kterém voní česnek,nechám zavadnout, trochu posolím a popepřím a podávám.. když dělám z mraženejch granulí, tak dělám obdobně a přidám vajíčka s trochou smetany… jinej špenát je z divokýho špenátu,má ostřejší chuť, ten nasekám, zblanšíruju, prohodím se zarestovanou slaninkou a česnekem promíchám do špalíčků (br.knedlíčků), nebo nechám vychladnout a dám vrstvu na vyválené br.těsto,udělám roládu, zabalím do folie,uvařím a mám knedlíky se špenátem 😀
Já úplně povolené spunty zakomponuju do bramboraku a udělám v livanecniku plus jiné a jiné a podávám na oválné mise většinou při grilovacce. Tvoje spenatove hodně brzy vyzkousim, a moc se na ne těším??
jen dávám hladkou mouku půl na půl s krupičkou a víc česneku…já to taky míchávala s bramborama, ale pak jednou brambory nebyly a byl hlad… 😀
Tak trochu Babicovina (spíš dost než trochu 🙂 )
Vozí mi obědy z kuchyně zeměd. družstva. Jejich první špenát mi nechutnal a nedokázala jsem ho nijak vylepšit, takže šel do WC přímo. Podruhé jsem do něj prskla vajíčko, prolisovala česnek a nasypala hrst strouhanky. Osmažila placičky a baštili se mnou i psíci, aniž by hledali masíčko.