4 vejce
1 hrnek cukru krupice nebo krystalu
1/2 hrnku oleje
2 hrnky polohrubé mouky
1 prdopeč
1 lžička skořice
2 lžíce kakaa (dávám hodně plné až vrchovaté)
někdo přidává vanilkový cukr (já ne)
4 hrnky na malé kostičky pokrájených jablek
(někdo strouhá, já ne, pak z toho teče šťáva)
5 dkg vlašských ořechů, dle chuti a zásob, já nešetřím
5 dkg rozinek
Vejce ušleháme s cukrem, klasika, až zesvětlají a nabydou, pak postupně zašleháme olej, přidáme mouku a prdopeč, kakao a skořici, případně vanilkový cukr. Přisypeme ořechy a rozinky.
Nakonec přijdou jablka. Ano, už to skoro nejde zamíchat, ale nevzdávat, ono se to poddá.
Na vymazaném a vysypaném plechu pečeme cca 20 minut na 170-175°, dle trouby. Já dávám do dortové formy a ježto používám hrnky velehrnky, trvá to mnohem déle. Prostě kontrolovat.
Jablka se úplně rozpečou a vidět jsou jen trochu na povrchu, což úspěšně zamaskujeme polevou, cukrem a vůbec.
Recept i buchtu mi přivezla Ivanka Janovská, která ji nazvala Americké psycho
Děvčata, mám blbý, ale faktický dotaz: jak jsem satrá kuchařka a myslela jsem si, že docela dobře znám anatomii bejka, ta jsem dnesk zjistila, ýže asi nikoliv. Anebo neznám řeznickou terminologii: můžete mi někdo žříct, co je to Hovězí oponek? Já dneska v Makru hledala vepřová líčka (a ty měli) ale ve výprodeji masa měli asi kilové balíčky, na kterých byl právě ten název. Vypadalo to jako líčka hovězí, ale co to bylo?
Tak beru dotaz zpět, není to oponek, ale oponka a je to malý sval prý někde u bránice. Druhý podobný prý se jmenuje veverka.
Jak se to lisi od receptu 378, krom mnozstvi skorice a kakaa?
Není v mých silách kontrolovat 1400 receptů. No, tak je to tady dvakrát.
Je rozdílný ftom, že je do dortové formy, jinak v ničem.
Ale věděla jsi, že je stejný, jinak bys nenapsala „II“, to uznej.
Nevěděla, ale myslela jsem si, že je tady pod názvem „Mokrá buchta“. Jestli jde jen o tohle, já ji smažu, dám tam něco jiného, ale myslím si, že je to zbytečné.
Tak určitě bys v tom množství receptů, co máš, něco našla, ale přijde mi to zbytečné. Aspoň jsi recept připomenula.
Hele, duplicita se nam stane kazdy. Byt recepty 1420 a 1308 jsou unikat, stane se.
Nech to byt…ale taky tedy nechapu tu rimskou dvojku.
Pro Úsměvku – podle sebe vím, že stejně vaříme většinou to, co je posledních několika málo rceptech v Bramboračce. Alespoń já jsem líná hledat někde daleko pod 1000. A jak píše Lida.f – tak ji pekla podle tohodle „nového“.
Pro Haderach – jakjsem psala výše, něco mi říkalo, že už to tam je pod jiným názvem, a tak jsem pro jistotu dala tu II.
Tak já nevařím to, co je „v posledních několika málo receptech v Bramboračce“, já vyhledávám i v těch ouplně prvních.
Ale to je o člověku a kuchatce, Lídě asi vyhovuje to aktuální.
Taky používám vyhledávač, když hledám inspiraci. Dá se najít i jen určitá ingredience v receptu uvedená.
A proč Americké psycho? Nechápu.
Asi proto, že je ta buchta duševně nemocná, bo co. A nebo proto, že se to napětí „upečení“ dá krájet.?♀️
Nicméně, ve sprše tuto buchtu nejím, tak je mi to fuk.
Ne, takhe to nazvala Ivanka, protže ten povrch byl takový záhadně pruhovaný, mramorovaný, či co…
Března, tak to bych ve sprše nedala. Byla by krvavá. Ale ten první recept je více originál. Viz můj komentář tam.
Protože při pohledu svrchu ta ozdobná poleva vypadala jako výtvor šíleného umělce, i když to bylo spíš jako „Psychedelic dream“. Při pohledu na rozkrojenou to není tak patrné. Mno, já myslím, že jméno je jedna věc a chuť druhá a nám tahle buchta chutná, proto jsem ji přivezla Janě ničeho zlého netuše :-).
Buchtu jsem dnes podle tohoto receptu upekla, jen jsem zředila těsto trochou mléka. Na vrch jsem dala čokoládovou polevu a ozdobila ořechy. A všem v rodině buchta moc chutnala, takže ji určitě budu péct. Je skvělá.
Je, akorat sis ji mohla upect uz v rijnu 2017.
Tak abyste mne nekamenoaly, že to už tam je, měním to na Upečeno podle Bramboračky a pod stejné číslo jako bylo tohle, dávám jiný recept. A už mne neštvěte, já mám své práce dost. Jakobyste nevěděly, že žádný důchodce nemá na nic čas…
Znaaaaaam. Otec je naprosto k nezastizeni 🙂 a to je mu petaosmdesat 😉
To buď ráda, že tak čilej je, já zažila s 68 letou mámou úplný opak. A to bylo teprve psycho….
Jano, díky moc za zveřejnění. Jak tak koukám, měla jsem spíš házet kamínky do vody a pozorovat kola, bylo by to bez práce ;-).