Poněkud se mi urodilo hroznové víno. Víno nepiju, takže nakládat a to ani na burčák nebudu, ale co s tím?
Kuličky jsou drobnější (jde zřejmě o nějaký druh ryzlinku), je sladké, ale je ho moc.
Máte některá nějaký osvědčený recept , jak tuhle pohromu využít?
Pozn: pokud byste některá chtěla, tak koncem příštího týdne je k dispozici.
Děkuji všem za rady, Jana Macúrková
No, muj napad uz mas…jinyho me nic nenapada.
Zeptala jsem se Googla. Stava, sirup, dzem … a ROZINKY! Susis svestky? Prihod vino…
Na rozinky to má moc peciček. Ale parádní úroda.
Není to ještě tak dlouho, kdy se daly koupit jen rozinky s pecičkami. Až po vyšlechtění bezsemenných odrůd (množí se řízkováním) se suší rozinky z nich. Vlastik to viděl na břehu egejského moře – plachty na sluníčku a na nich vrstva hrozinek v různém stupni schnutí.
Nevím, co s tím. Moje slovenská kolegyně ho jedla. Na můj dotaz, co děláte s pecičkami. No, my je plujem.
Ale máš to nádherné. Gratuluji.
Já bych v tomto případě asi přece jen založila na víno .
Kvůli těm pecičkám. Dělá se i z vylisované šťávy. Nevadí , že ho nepiješ.
Podaruješ děcka . Moje by se nezlobily , kdyby obdržely domácí víno .
Jsem zvědavá , co řeknou na ostružinový likér.
Taky ho nepiju a udělala jsem pro ně. Na Vánoce obdrží .
Já bych odšťavnila. Do vína bych nešla, protože jsme to zkusili a za nic to nestálo. tady je na to blbý podnebí a víno není dobrý. Ale zkvasit a vypálit, by asi šlo. Ale mošt vítězí.
Nám se to podařilo sníst (vosy pomáhaly vostošest)…
Děda dělal víno a měl ho moc dobré, ale recept nevím … taky jsem kdysi měla takové malé kuličky vína na pergole. Co vydrželo po nájezdu vos a ptáčků, to jsme snědli . Nebylo toho moc a bylo sladké
Já udělala džem předloni – dva druhy – se slupkama, bez….nic moc, po troškách do čaje..a ani barva není moc pěkná. Nejlépe sníst, je zdravé..
30 kg nesníš, ani kdyby ses rozkrájela na nudličky. Navíc mě ty pecičky dost nadýmají, to by tu byla za chvíli bioplynová stanice.
Jani, víno fakt parádní. Jak to děláš? U vás máte chladněji, nám se takové nedaří. Dáš foto i s hlavou? To bude nádhera.
Tohle víno má dlouhou a exotickou historii: můj tatínek dostal v roce 1966 celkem 4 hlavy od nějakého kamaráda z Moravy. 2 se vůbec neujaly a 1 zašla rok po zasazení. Poslední byla na svém místě 2 nebo 3 roky a poté byla zavalena plným trambusem i s vlekem naloženým pískem. A pod tím pískem také zůstala.
V roce 1984, když jsme předělávali plot nad chalupou, tak jsme dobrali poslední zbytky písku a víno obrazilo. Od té doby tvrdím, že vinná réva je největší plevel. Přesadili jsme ho nad ohniště, aby udělalo živý plot a od té doby plodí jako vzteklé. Někdy si na něm tedy smlsnou ptáci, ale to nám zase tak moc nevadí. Podle určení by to snad měl být vlašský ryzlink. Letos úroda překonává všechny předchpzí, odhadem je na něm opravdu tak na 30 kg , hroznů. Uvidíme. co s tím, ale asi zkusím trochu těch hrozinek a trochu sirupu,lis na ovoce mám, tak to pomelu a vylisuji.
Tak to je paráda. Dáš to foto? Bude to moc hezké.
Já zítra poprosím Vlastika, ať to roští vyfotí. My neumíme žádný výchovný řez (proto si myslím, že tak plodí – je to jeho pud sebezáchovy).
Díky, budu se těšit.
Dělala jsem z vína kompoty, někdy přidala skořici, hřebíček, někdy pár sušených švestek, někdy šipky, spíš pro barvu , prostě různě.Moje velmi dospělá dcera to chce i dnes a moc na to vzpomíná.
Ještě jsem si vzpomněla, že maminka dělávala dost často pudink s piškoty a hroznovým vinem do velké mísy a my dětí z ni tu dobrotu ujídaly.
Udělej dobrý skutek a část rozdej dětem, příbuzným, známým, sousedům. Já osobně taky nejraději čerstvé hrozno.
Každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán – takže nic nerozdávám. Děti (vnoučata to nepapkají, že jsou v tm semínka. Vašek tosic nejí, ale doslova žere a tak at si natrhá, ale opět platí 30 kg nesní. Ale zkusím ty hrozinky, hned jak doduším švestky, tak naplním sušičku vínem. A fdneska jsem vyzkoušela jeden recept od Inky, teď čekám, až to ztuhne, abych to mohla vyfotit.
Jani, opravdu máš z jednoho keře vinné révy 30 kg hrozna? Na jednu hlavu je tak cca 1,5 kg hroznů. S tím souhlasím s Franci, ju?
Já jsem před chvílí posílala Franszisze fotku naší „vinice“, tak nevím, kde by sebrala ten 1,5 kg. Posílám ti ro taky, jsou to dvě hlavy vedle sebe, třtí neměla skoro nic.
kolik kilo toho máš? od 30 kg se to vyplatí odvézt do pálenice- vínovice je dobrá kořalka…
To je přesně to, co nechci. U nás to nikdo nepije a dávat peníze za něco, co .nepotřebuji? Jak jsem psala výše – víno ani destiláty neeee…..Takže už jsem vyzkoušela recept od Inky a vypadá docela hezky, tak bude po lžičkách do čaje. Teď dělám něco podobného z bezinek a rakytníku. Ten je sice za trest (to trhání, (i když mám beztrný) a tak se zpracuje další. A jak dosuším švestky, tak zkusím rozinky.
no,když se sem nesmí dát odkaz,tak si vygůglete vinný rosol..je to dobrota….
V tom odkazu byla reklama a ta byla zavirovaná – je to už poněkolikáté, kdy se mi tohle stalo, bphužel tentokrát jak blbě vidím,jsem na ni nechtíc klepla a do rána jel antivir.