3 – 5 žloutků
slunečnicový nebo řepkový olej
sůl
smetana na šlehání
Žloutky smícháme se solí a důkladně vyšleháme do pěny.
Poté postupně za stálého šlehání přidáváme po kapkách olej a šleháme až je majonéza hustá.
Pokud chceme majonézu trochu odlehčit a chceme aby byla světlejší, přidáme opatrně po lžičkách trochu smetany.
Recept vyzkoušela Jana Macůrková
Majonézu už jedině tyčákem, to crcání s olejem je vopruz 😉
Taky už dělám tyčákem , je to rychlé a hustota vyhovuje. Když se přidá kysaná smetana a příchutě tak udělám i různé dresinky. Teď se to bude hodit , nastane čas nových brambůrků.
tak z domácích vajíček, od našich komtes, jedině růčo…z kupovanejch tyčákem….
jaký je v tom rozdíl, tedy v kvalitě určitě ale ve zpracování ???? “ Mám vejce jen , jak píšete , od “ komtes “ a vůbec jim to zpracování nevadí.
no,já si těch domácích vajíček hodně považuju a „komtes“ taky, takže to je takový hold pro ně, moje ruční práce..a u těch domácích vajec mám pocit,že je udělaná mnohem rychleji, přestože ji šlehm metličkou, protože ten žloutek je hustější nebo mi to tak prostě přijde….
Já tedy i z domácích vajíček tyčákem,… je hotovo během pár vteřin, pardon, sekund.
já jsem okoukala jednu vychytávku od syna, když si dělá majonézu, dává tam trochu syrovátky, prý to dobře reaguje se žloutky, v podstatě fermentuje, poněvadž v majonéze by mělo být i něco kyselého (jinak klidně i lák z okurek).