KVÁKÁRNA II.

Téma dne: maliny.

Koláč, dezert – nějaké neotřelé nápady?

Tak nakonec koláč s drobenkou a mandlovými lupínky a zmrzlina s horkými malinami.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

22 komentářů: KVÁKÁRNA II.

  1. BOYE napsal:

    Ale copak? Zlá macecha tě poslala na maliny, nebo máš děsně tajnej kontakt s dvanácti chlapama kolem ohně?
    Tedy ne, že bych na ně neměla chuť. Na maliny vždycky! Já je preferuju jen tak, ale když se dostanou do kontaktu s čekuládou, rozhodně to na nich zanechá jen kladné stopy. Emilka jednou udělala brownies a dovnitř dala lyofilizovaný, navrch čerstvý a já se přežrala… Ale pokud mě chytí mlsná, stačí mi plnotučně čokoládový puding a na něm lehce rozhňahňaný maliny.
    Jen k tomu pudingu: Takový to prodávaný v pytlíčku, to používám někdy v modelu vanilka. Ale jinak vařim ze škrobu a plnotučného mléka. A příchutě podle svého. Kokosový je z mlíka kokosovýho, karamelový je slazený karamelem, do banánového mickuju banány. Jo a ještě děláme kávovej. To uvařím silnýho turka, ale zaleju mlíkem a pak přecedim. Nejlepší je frenchpress, nebo plátýnko. Filtrem to mlíko prolejzá špatně. Ale čokoládovej je top! Uvařim klasický kakao a ještě v něm rozpustim kus čokolády. Spíš to pak připomíná ganache, ale ztuhne. a navrch ty maliny. Óóó!
    A třeba maliny i se sýrem. To děláváme na chalupě jednohubky: Jemný sýr (lučina, žervé) rozmíchat s nějakou lehkou příchutí (my máme nejradši trochu křenu, nebo čerstvý tymián, někdy místo něj škubeme mateřídoušku, nebo do sýra přidáme nivu . Sama o sobě je pro maliny ostrá) a navrch malinu z lesa a kvítek máty od rybníka. Přeci se kvůli návštěvám domorodců horských nepoženu šest kiláků z kopce do města nakoupit lahůdky a s těmi pak budu šplhat šest kiláků do kopce. A zapomeňte na to, že se to dá autem. Víte, jak je to neekologický? A víte, jak ten náš vršek nerada opouštim směrem k městu, který je sice krásný, ale mým cílem musí být Lidl a Kauf?

  2. lakysa22 napsal:

    Maliny miluju, víc než jahody, ale bez čokolády – jen tak, to je mana nebeská. Malinovej džem, domácí – taky není k zahození..ale čerstvý jsou nejlepčejší!😋
    Známost s těma dvanácti mužskýma by se taky hodila…nemáte někdo číslo na mobil?

  3. jarybarka napsal:

    Na maliny do lesa na paseku jsme chodili každé léto s bandaskou.Dokud nebude plná po okraj tak se nevracejte-měli jsme každý svojí.😊
    Za odměnu byla malinová pěna posypaná malinami.Lahoda lahodná.Věky jsem tu dobrotu neměla.Ani nevím jak se dělá.
    Paseka v lese dávno zarostla,ale po rozsáhlém kácení kvůli broukovi budou jiné paseky.Tak snad i ty maliny.

  4. Devetapadesatka napsal:

    My jsme jako děti jezdívaly na prázdniny do Trutnova k babičce. A tam jsme chodívali na maliny s 20 litrovými bandaskami – teda spíš konvemi – a ty byly za chvíli plné. Dodneška si pamatuju tu vůni, když babička maliny mlela na lisu na ovoce a ze šťávy potom dělala džem. Už nikdy jsem nic podobného nezažila. Maliny miluju v jakékoliv podobě a v neomezeném množství. A to mi (oslí můstek ) připomíná, ze mám v mrazáku višně a nebylo by marný upéct něco s nimi 😋.

  5. adela.adale napsal:

    Já miluju horké maliny, ale letos nebyly 🙁
    Na kousku másla lehce zkaramelizovat cukr, zalít troškou rumu nebo griotky a jen prohřát maliny, neděláme marmeládu 🙂 – k tomu šlehačka a zmrzlina (vanilková?)

  6. a.rena napsal:

    Maliny jooo! Hlavně syrové z keře rovnou do pusy nebo sirup. Ale kombinace s čokoládou nebo kakaem ne-e. Ale to mám s jakýmkoliv ovocem. I když – při čtení Lucčiny „slohové práce“ jsem na všechno dostala málem chuť. Ovšem se sýrem bych je mohla prubnout, to mě zaujalo. Teď ještě obíráme poslední maliny z keře, jsou velké jak palec a chuť je pořád malinová. Oslím můstkem se dostávám k tomu, že se všichni statečně krmíme fíky, rozdáváme je a už se těšíme, že pomalu budou končit. Letos jsme si jich opravdu užili. Jo a pudink nám chutná i z kukuřičného škrobu. Je trochu jiný, ale dobrý. Používám ho hlavně do krémů.

  7. a.rena napsal:

    A že jsem chtěla napsat, že příští rok zkusím fíkovou marmeládu s malinami, to mi nepřipomenete, co? Myslím, že by maliny ty fíky pozvedly. Loni jsme dělali meruňkový džem. Na keřích bylo pár malin – na zpracování málo, na jídlo moc, a tak jsme je přidali k těm meruňkám. Bylo to vynikající. Bohužel letos nešlo zopakovat, tak snad příští rok.

  8. adela.adale napsal:

    Tohle není o malinách, leč mám potřebu důrazně varovat před nákupem na Kaufland.cz (e-shop). Dnes je to měsíc, co se snažím vrátit nevhodně nakoupené zboží, za tu dobu jsme si vyměnili 20 mailů a nebere to konce. Komunikace je přes překladač špatnou češtinou, sídlo je v Německu, kam bych zboží měla vrátit ne jim, ale jejich patrně ťamanskému dodavateli a na vlastní náklady, ač by je měli hradit oni, nejsou schopni mi dodat „štítek k vrácení zboží“ … NIKDY více 🙁
    (Jen pro zajímavost – jde o dvě náhradní baterie do dronu, cena necelé 4 000,-)

  9. bozena.fialova napsal:

    Měla jsem letos slušnou úrodu malin, valnou většinou šly do mrazáku. V jedné vrstvě je dát na plato, nechat zmrznout a pak teprve přesypávat do sáčků. Vůbec se neslepí a chrastí jak korálky. Pár skleniček džemu jsem plánovala z podzimní sklizně remontantních, ale člověk míní a včelky mění. Je teplo, ještě létají, nic už pomalu nekvete, tak se živí na malinách. Nebudu hladová, ať si holky dají, vždyť od počátku jara se neúnavně pachtily na každém kvítku, mají trochu těch malin bohatě odpracováno. 🙂

  10. kvetula.v napsal:

    Tady nějak v lese maliny nejsou a když se někde šlahoun najde, je tam jen troška drobných, takže mám smolíka. Beztak všecky zblajzla ta žabička – kde by jinak vzala tak krásnou barvičku?
    Když jsme mívali zahradní – krásně velké, od léta až do zámrazu- povětšinou byly spásány sarančaty. Stejně tak ostružiny. Když byl nadbytek, stačilo akorát na pár skleniček marmelády. Naposled jsem měla maliny díky Úsměvce a to už je taky nějaký ten roček zpátky. Tenkrát jsem udělala marmošku – už není🤷‍♀️ . Zajímavé je, že u čerstvých mi pecičky nevadějí, u jakkoliv zpracovaných ano.

  11. Devetapadesatka napsal:

    A aby to bylo pestřejší, já se přihrnu s hruškami: včera jsem z nich dělala povidla a tak jsem dnes jen tak cvičně udělala vdolky na plech, pořádně potřela temi povidly, otiskla do rozdrobeného tvarohu a završila šlehačkou – 40%, nebudu se crcat s nějakou třicítkou, žejo 😋. A je to divny, ale ty vdolky nějak sublimují nebo co 💁‍♀️

    • BOYE napsal:

      O tom by mohla vyprávět moje babička. Když s stavělo (nad naší ulicí rozparcelovali obrovskou zahradu a naši plus teta se strejdou stavěli nové domy), bývalo nás ke stolu třeba i dvacet. A často babička v sobotu zadělala ze tří kil mouky, povidla byly v okurčáku a vdolky vysublimovaly během chvilky, přestože jim vždycky předcházela hutná polívka. A ani šlehačka nebyla. Jen tvaroh. Jeden zedník spocíval dvacet kousků, přestože pro profíky byl králík na zelenině. Na to se jen podíval, odfrknul a pravil, že svíčkovou jim dávaj všude, ale o pořádnej vdolek se nezavadí…

    • blahovka.h napsal:

      Hrušek bylo pár a zatím co u nás bylo jablek do košíčku, tak na chalupě se urodila. Zase problém, co s nimi. Něco do sklepa na zimu, něco si odvezou sarančata a taky uvařit povidla, protože švestky tady taky nebyly. a loupání jablek je vopruz, udělala jsem hokus pokus. Jen jsem je vykrájela, dala vařit, když byla rozvařená prohnala jsem pasírkou a dovařila. Trochu jsem dosladila až na konec. Podle mne bylo pasírování rychlejší než loupání a pektin ve slupce udělal taky své.
      A maliny letos uschly aniž by dozrály. Podařilo se jich natrhat jen pár, aby ovoněly rybízovou marmeládu.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..