(3104) Hokkaido kompot bez zavařování

1,5 kg dýně hokkaido
2 citrony
½ lžičky kyseliny citronové
30 dkg cukru
4 kusy hřebíčku
kus celé skořice
voda

Dýni nakrájejte na kostičky, zalijte 1,5 litrem vody, přidejte vymačkanou šťávu z citronů a ½ lžičky kyseliny citronové. Nechte několik hodin odležet (nejméně 3).  Poté svařte s 30 dkg cukru, přidejte hřebíček a skořici.
Vařte mírným varem asi 20 minut, dokud dýňové kostičky nezměknou. Kompot podávejte vychlazený.

Poslala Sharka

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

15 komentářů: (3104) Hokkaido kompot bez zavařování

  1. BOYE napsal:

    Jé, to mi připomnělo, jak babička vařívala v sobotu večer jablečný kompot k nedělnímu obědu. Tohle je varianta. To zkusim, hokaido se tu válí a zabírá místo, kam si hodlám dát helouvínskou dýni.

  2. sharka.68 napsal:

    ono se na kompoty vařené doma -ty co jsou ihned k jídlu, pozapomnělo…vaří je málokdo…

  3. Vera M. napsal:

    Já taky vařím kompoty a setkává se to s velikým úspěchem . Mám taky pár kombinací zavarených . Tohle je dobrota a bude !! Díky , Shari

  4. jarybarka napsal:

    Já taky vařím kompoty.Hruškový ,jablečný a někdy přidám pár švestek z mrazáku nebo pár kuliček rybízu.
    Vařené kompoty jsou vzpomínka na dětství.
    Hokajdový zkusím ráda.

  5. kvetula.v napsal:

    Vařené kompoty k okamžité spotřebě dělávala babička. Jablečné – ne že by nebyly dobré, ale když to bylo denně, po týdnu už jsme při konzumaci vymýšleli … Strejda ještě na oslavě jeho osmdesátin vzpomínal, jak byla jablíčka až na stropě (no jo, bylo nám kolem 10ti let, kdo by to z toho stropu sundal? … babička si nevšimla, ale on si rád pohověl na kanapíčku…). Jednou mne to popadlo a uvařila jsem. Chlap tvrdil, že to on jíst nebude, tak jen pro sebe – no s bídou jsem ochutnala. Takže při potřebě rychle zkonzumovat, se i kompot na rychlou spotřebu uvaří. Výhoda je, že se může průběžně testovat tvrdost a tudíž nehrozí převaření – moc měkké nám ani jednomu nechutnají. Jablka nezavařuju, hrušky ano. Hokkaido na rychlou spotřebu by mne nenapadlo, i když jsem v dávnověku z obrdýně kompoty a džusy zavařovala.
    Díky za tip a jak bude zbylý dýněkus, uvařím. 😋😎

  6. Nella napsal:

    Tak pro mě je to taky vzpomínka na dětství a babičku. Moc nám to tehdy chutnalo. Sama jsem vařila jen párkrát pro tchýni, která měla ráda sladké, ale u nás doma kompoty nejdou vůbec, spíš zelenina, takže buď salát, nebo zavařená, případně nakládaná. Ale možná si trochu uvařím sama pro sebe a sním ho teplý u knížky. Dík za inspiraci.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..