Remoska – prosba Inusanky

Poprosila mne Inusanka
o zveřejnění následující prosby –

má remosku, ale ráda by znala
vaše zkušenosti s ní, recepty a vychytávky.
Já bohužel remosku nemám a tak pomoci nemohu.

Jana

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

39 komentářů: Remoska – prosba Inusanky

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Pro remosku existuje množství kuchařek, tištěných i online, ale podle mě jsou zbytečné. Je to prostě malá kulatá trouba. Já osobně jsem nikdy neměla ráda víka s okénkem, při pečení koláče nebo buchty to hřálo nestejnoměrně a těsto se uprostřed propékalo déle. Ale ty nové typy už to asi mají vychytané. A jeden remoskový recept tu dokonce máme 🙂 – č. 251 🙂

  2. Inka napsal:

    Já děkuji a děkuji předem, kdysi jsem pekla v té staré, co je zde na obrázku. Ježíšek mi nadělil fungl novou, má okénko, vzhledem k tomu, že sladké tolik nepečeme, vyhovuje mi, že mohu kontrolovat stav. Zejména když si potřebuji nějak nastavit časy… Zkusila jsem stehna s bramborem, to je jedna z věcí, které mne fascinují, že udělám najednou i přílohu, v troubě se to tak dobře nedá. Budu moc ráda za nějaké pozitivní zkušenosti (negativní si asi vyrobím sama)

    • bozena.fialova napsal:

      S remoskou (stařičkou bez okénka) mám ty nejlepší zkušenosti. Maminka v ní pekla všechno, pokud to nemělo být pro regiment – rozpůlené kuře, klasickou vepřovou, ale i hovězí na svíčkovou (zelenina dostala krásnou barvu, omáčku pak dodělala v kastrole na plotně), zapečené brambory, šunkafleky, buchty… Mně se, bohužel, spálila topná spirála a Ježíšek se k tomu nějak už kolik let nemá, aby nadělil novou. 🙂 Ale neboj se toho, věřím, že budeš spokojená a bude to Tvá věrná pomocnice v kuchyni. Přeji hodně úspěchů.

    • sharka.68 napsal:

      jde v tom všechno,mamka v té staré dělala pro nás dvě francouzské brambory, šunkenfleky, žemlovku.. já v ní píkávala králíka, bůček na česneku, vepřové se smetanou a bramborama…buřty na pivu jsou v ní dobré, jde v ní i guláš …..

  3. lakysa22 napsal:

    Já sem lezu s omluvou a opatrně, ale Jana mi řekla, ať to sem dám, ať jsou ty rady pihromadě.
    Tak až poradíte Ince (které se tímto omlouvám), tak byste mohly poradit i mnê, teda mému synovi. Mám vás jeho jmènem poprosit, jestli máte recept na nějaké knedelíky, které by mohl udělat do zásoby a zamrzat, a při pozdním příchodu domů uvařit. Tvarohové se už naučil – jojo, řįklala jsem mu ještě doma, ať se naučí uvařit aspoň něco…
    Teď prý tam mají takové hrůzy, že se to nedá….
    Tak prosím, pirosím…

    • Inka napsal:

      Běžně se dají zamrazit bramborové knedlíky ze směsi, já doma mrazím i plněné uzeným. Kynuté knedlíky neshledávám po rozmražení až tak dobré, houskové s prdopečem jsou po napaření velmi jedlé

      • bozena.fialova napsal:

        Mám úplně stejnou zkušenost jako Inka. Houskový knedlík s prdopečem nakrájet na plátky, nechat vystydnout pod utěrkou, aby neoschnul, pak jednotlivé plátky proložit potravinářskou fólií, do stejné fólie zabalit porce (dobře vytěsnit vzduch, aby nevymrzaly) a šoupnout do mrazáku. Po rozmrznutí napařit a jsou jak čerstvé.

      • sharka.68 napsal:

        i plněné smaženou cibulkou,,zamrazot lze ve folii celou šišku brknedliku, ráno vyndat, odpoledne sníst- ohřejvám ji taky celou- v té folii,jen ji vložím do teplé vody a jak začně vřít,je ohřátej i knedlik….

        • Nella napsal:

          Já mrazím kynuté knedlíky už řadu let, jak celou šišku, tak plněné ovocem, nebo povidly (kupodivu nenapadlo mne zmrazit knedlík rozkrájený na plátky – a pak že se člověk nemusí dál učit:-)) Dělám kynutý knedlík na páře, pošlu Janě nebo Helence recept, knedlík ale fotit nebudu, to by bylo myslím nošení dříví do lesa. Po rozmrazení se fakt nepozná, že byl v mrazáku. Aspoň u nás to nikdo nepozná. Jen neohřívám v mikrovlnce, ale na páře.

          • Jana Macůrková napsal:

            Fotku klidně pošli, vždycky je lepší náš originál, než něco hledat jako ilustraci.

  4. lakysa22 napsal:

    Děvčata jste moc hodné (á), taky jsem si stříkala, že ho tady naučím ze směsi a má to hned, ale houskové s prdítkem neznám. Já když, tak hrnečkové, a tam mi to zkypří bílek. Za ten kynutý budu vděčná, udělala bych mu je, až pojdede zpět, bude mít sebou suchý led, to by mělo vydržet.
    Tak děkuju moc, on na maso moc není, a když přijede sem, tak maso na stůl nesmí…??

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Remoska – nemám sice tuto s čumikukem, mám ještě tu starou, ale dělat s v ní dá všechno.
    Jak píšou kočky – zapečené těstoviny, francouzské brambory, zapečená zelenina (jakákoliv, pěkně na máslíčku) jako příloha, rýžový nákyp s ovocem, buchty s ovocem/povidly/makem, koláče (s prodopečem) – i s ovocem, marmeludou -jen je potřeba přizpůsobit množství, pečené maso, porocované kuře s nádivkou, brambory …… záleží na každém. Zatím se mi jen stalo, že se mi to připálilo, ale to bylo tím, že jsem zazdila, že jí mám zapnutou a šla něco dělat.
    Pokud dělám menší porce jídla, tak zásadně vytahuju remosku, líp se maso polévá (jen se zvedne jednou rukou dekl a v druhé lžicí polévat), to samé se zeleninou, kdy v létě tu pečenou zeleninku velmi oblibuju. Nemusí se rozpalovat trouba, otevírat, vytahovat ….. to aby jedna měla minimálně 5 rukou (kór když tam dám starý železný kastrol s poklicí) a ještě věděla, že každé otevření trouby znamená spálení některé části ruky.

    Lakys – do mrazáku dávám knedlíky běžně, udělám ovocné z odpalovaného těsta, dám na plastový tác do mrazáku zmrazit, potom vyndat a dát porce do pytlíku. Vařím zmražené (nenechat rozmrazit), jen to trochu dýl trvá.
    Zrovna tak mohou být i bramborové plněné uzeným. Pokud knedle uvařím, tak nechám vychladnout a postup stejný, jen se vaří menší dobu.
    Houskové jsem nezkoušela, tam neporadím, ale válečky uvařených bramborových knedlíků naprosto běžně (pokud zbydou) zamrazím ve folii nebo pytlíku a vyndám, když je potřeba, popř. si to odvozí smradi.
    Také zamrazím zbylé uvařené halušky, které jsou trochu promaštěné, zamrazím i bramborové noky (takové ty malé kousky bramborových knedlů rovnou do pusy. Tady se tomu tak říká)- to nechám trochu povolit po vyndání z mrazáku a dám na pařáček.

    A jinak díky za nápady, mrazit jednotlivé knedle mě fakt nikdy nenapadlo (teda abych nekecala, možná už to tady někdo psal, protože si myslím, že jsem to již četla).
    Fkaždém případku jsem ráda, že si to tady přečtu a jsem hned chytřejší ?

  6. Vera M. napsal:

    Inusanko , mladé tele jsem na chalupě pekla v té velké remosce bez okýnka Honzikovy buchty. Pekly se šílené dlouho a pořad byly takové světle , hlavně zespodu potom. Ale kdybyste viděly ty cihlovky, které se vytvořily !! Nakynuly až nahoru a byly fakt obří a krásné pěn0ve. Tchyně kroutila hlavou , ze tohle ještě neviděla ??. Nevím , zda tam byla volba teploty a na jakou jsem to pekla . Anebo si proste dělala , co chtěla . Pak se hned porazila a tchyně ji vyhodila . Od té doby se už mi nic takového nepodařilo .

  7. lakysa22 napsal:

    O té demoscéna budu uvažovat…naši jí měli, a peče v ní i švagr. Pro dva lidi, nebo častěji jen pro jednoho to bude stunčit.

  8. BOYE napsal:

    Řadím se k těm, kdo milujou remosku, ale v podstatě všechno k ní už řekly holky přede mnou. No, až bude někdy veselo, tak vám třeba předhodím svůj skvělý remoskový recept „idiotův bůček“…
    I o knedlíkách a mrazáku padlo v podstatě všechno, jen můžu přihodit, že i chlebové (recept 980) jdou krásně mrazit. Nakrájené a dobře vystydlé jsem je naskládala do velké krabice, zavíkovala a podle potřeby odebírala. Nejlepší byly ohřáté na tuku z výpeku zvířete, ke kterému byly servírovány, ale i na páře si uspokojivě lebedily.

    • Usmev.na.moji.tvari napsal:

      Jako díky, jsme potěšené … ale písni recept na ten „idiotův bůček“, ne ….. jako chápu, že to bude bůůůůůček nějakýho dementa (jako můj), ale i tak …..

    • Jana Macůrková napsal:

      Ten idiotův bůček by byl krásný, upeč, vyfoť a pošli, už se těším.

    • BOYE napsal:

      Heleďte, na to nemám možnosti. Nemám remosku. Ale že jste to vy: Vyrazíte s partou na chalupu. Jako jediná ženského rodu se dáte do vaření. Vytáhnete škramfulec bůčku a podle chuti připravíte na pečení. (sůl, kmín, česnek…) Celou tu parádu nacpete do remosky a zjistíte, že chybí ten plechovej stojánek. Postavíte remosku na kraj kamen, prodlužovákem přivedete proud a zapnete. Odejdete stavět sněhuláka. Venku pověříte jednoho z gentlemanů, aby došel přiložit a dal vařit brambory. Vrátíte se ve chvíli, kdy bůček syčí odshora i od spoda, řádně pečen z obou stran. No, trošičku se maso podlije, aby byla šťávička. Brambory už budou… Brambory už byly dávno před tím, než dostal sněhulák mrkev – nandavali jsme je polífkovou naběračkou. Bůček se rozpadl na atomy. Polili jsme si tím ty nalité brambory. Z hlubokých talířů, pěkně lžícema, ale chuťově (byl hlad) skvělé. Jen pár otázek zůstalo nezodpovězeno: Kterej idiot peče bůček v remosce, když hřejou kuchyňský kamna? Kterej idiot nedokáže ohlídat brambory? No, kterej??? Ale vítězství bylo moje: Kterej idiot nechal stát ty piva na dvorku, když je deset pod nulou? Cha chá, dva matfyzáci a tři stavaři!
      Tož toť idiotův bůček. Na fotku to tedy fakt nebylo, snad jen obličeje budoucích ingů, když zjistili, že podcenili základní fyziku a popraskalo jim pivo na tři dny. (A taky podotýkám, že na onom výletě měl výraz idiot zcela výsostné postavení pramenící z určité hry, ale zrovna se to trefilo 🙂 )

  9. Vera M. napsal:

    Do té velké se vejde neskutečné množství špalíčku a těch malých stehynek od spalicku. Vrazi se mezi ne máslo , sůl . Gril kořeni jediné Vitana nebo bylinky v létě a za 70 min sedí vnuci s výhrnutymi rukávy kolem stolu ( v počtu 4-5 ) a likviduji obsah . Musí se to max 2x polit výpekem. Bez práce koláče . Dospěli se těší , ze na ne něco zbude

  10. olinamusilova napsal:

    Já oceňuji to, že se mísa snadno umyje, protože se nic nenapálí, samozřejmě používám jen dřevěné vařečky. Mám i teflonový wok, nemá žádné škrábnutí, protože to chce zkrátka citlivé zachzení .

    • Jana Macůrková napsal:

      No ten můj Wok je asi 35 let starý, tak už má nárok a byl to výrobek Made in China. Lehký železný výlisek, spíš jako rýžovací pánev, než na vaření. Ale je u nás stále oblíbený. Když z něj opadal teflon, tak jsme začali používat i na ohništi, na rychou přípravu třeba ryb, škeblí, ap u moře ap.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..