Vývar z uzeného masa
cibule,
hrst velkých krup,
kousek listu libečku nebo naťové petrželky,
podle potřeby sůl a pepř.
Do vývaru dáme uvařit několik menších nebo dvě velké cibule nakrájené
na čtvrtky a hrst velkých (č.10) krup.
Podle chuti dosolíme a přidáme špetku pepře
Polévka je hotová když jsou kroupy měkké.
Autor receptu: Jana Macůrková
Kroupy miluju. Uzené moc nejím, ale když, tak vývar ponechám zamrazený pro případ, že bude zapotřebí. Když už uzené, tak obírací žebírka! Vývar je z nich nejlepší a ze zbytků se pak dají udělat šunkofleky nebo bramborové knedlíky plněné uzeným. Přidala bych tam samozřejmě česnek. Ten by v této polévce chybět neměl, aspoň pro mne ne.
Já z toho uzeného budu dneska dělat halušky, jednu verzi s brynzou a jednu
se špekem a uzeným a zelím.
A s tím česnekem máš pravdu, to je dobrý nápad.
U nás se v této polévce vaří navíc běžná kořenová zelenina a brambory. Ve finiši to musí být „psékovica“ (= když po ní přeběhne pes, neproboří se)