Dýně
voda
kyselina citronová
Cukr krupice nebo krystal
ananasová tresť
Dýni očistíme, nakrájíme na požadované kousky, já letos dělala hranolky. Zalijeme vodou s kyselinou citronovou, síla asi taková, aby to šlo ještě pít. To je na vyzkoušení. Máčí se přibližně 24 hodin. Druhý den se část vody odebere, ve zbytku se dýně vaří s cukrem, zase podle chuti. Když se voda začne vařit přidávám tresť, nejraději ananasovou. Jakmile dýně začne průhlednět, vytáhne se z vody, nechá okapat a suší. Jednou jsem nechala usušit až dokřupava, ale teď už dlouho suším do „zgumovatění“ a potom obaluji v cukru krupice. Má to konzistenci asi jako želé arabesky.
Připravila Inusanka
Vypadá to hezky….
já teda můžu ten prehistorickej dýňovej kompot s ananasovou trestí..jako jedné z mála,mi chutná (ananas nemůžu – otejká mi po něm hu..no prostě vypadám jak havajskej domovník)..kandovanou dýni (muškát) jsem dělala někdy před 5 lety…ale s pomerančovou trestí..a měla jsem možnost ochutnat i s meruňkovou trestí a ta mi chutnala moc…letos ne, ale zase to příští rok prubnu…
Jo má strááááááááášně moc kamarádů. Zejména ty starší vnučky jsou po tom jak slepice po…. Nemá cenu to dlouho skladovat. Ale Bimbovi musím něco nachat a obalit v čokoládě. Jiná cukroví letos péci nebudu. Mám v mrazáku rozmixované kaštany a datlovou pastu, tak budeme mít dokonce troje. Jo a ještě višně z griotky
Záávidím, závidím!!
No a dýňový kompot od Inušky jsi taky mohla…
To patřilo pod Sharku
Já cokoliv kandovaného ne-e! Ale komu chutná, věřím, že je to dobrý recept.
Já mám ráda kandovaný ananas nebo papayu. To hlavně, když jdu třeba na delší výlet do lesa ap. Jako zdroj energie. Dýni teda taky moc ne. Ale asi ji neumím, tahle od Inky vypadá hodně dobře.
Vypadá to krásně, to musím napsat 👍👍👍