(1715) Domácí tvaroh bez chemie

Kravské nebo kozí mléko
kousek chleba
nebo půl lžičky octa
nebo 1 lžička citronové šťávy

Mléko necháme na teplém místě, počkáme asi 3 dny, až zkysne. Pokud chceme rychleji tvaroh, přidáme do mléka buď lžičku octa nebo citrónové šťávy, moje maminka dávala kousek chlebové kůrky.

Kyselé mléko přelijeme do většího hrnce a pomalu zahříváme téměř k bodu varu, čím tužší tvaroh chceme získat, tím déle mléko na kamnech necháme.

Když se tvarohovina usadí nad syrovátkou, pomalu lijeme směs na plátno, které položíme přes cedník. Pomalu přiléváme, tak jak nám dolů protéká syrovátka. Na konci plátno trochu utáhneme, abychom dostali zbytek syrovátky, tvaroh vyklepneme z plátna na talíř.

Použití – jak má kdo rád, na nové brambory, na výrobu domácí Lučiny, na koláče, na pomazánky apod….

Maminčin recept oprášila Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

13 komentářů: (1715) Domácí tvaroh bez chemie

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Jak z toho udelas domaci Lucinu? Ta se dela z jogurtu…

  2. Jana Macůrková napsal:

    Já jsem tvarožila,protože jsme se nějak blbě domluvili a já přivezla mlíko, a Vlastik si toho nevšimnul a přivezl taky. A ono bylo po dvou dnech ve vedru nakyslý (mám dojem, že ho dokonce zapomněl v autě). Tak se nějak muselo zpracovat. A tak jsem si vzpomněla na doby, kdy moje mamka takhle tvaroh vyráběla.

  3. vojtovahelena napsal:

    Doby kdy jsem “ tvarožila “ jsou dávno pryč . Domácí mléko v dosahu není a to upravené nezakyše , jen tedy spolehlivě zhořkne. Teď už bych se do toho ani nepouštěla, moje kondice je delší dobu na bodu mrazu a tak jsou jen vzpomínky. Domácí tvaroh na ovocné knedle a stloukání másla a pak to podmáslí s kousíčky másla a čerstvý chléba, no jen vzpomínat.

  4. henriet13 napsal:

    Já bych to teda i zkusila, ale asi je potřeba čerstvé mléko od krávy, ne ‚jakoby‘ čerstvé z krabice? A tvaroh by byl pak hrudkovitý, že? Takový tady totiž neseženu, tak proto bych to možná prubla, kdyby to mléko… však víte…

  5. Iva Janovská napsal:

    Z mléka od krávy děláme jogurt, čerstvý sýr a z něj cosi jako domácí mozzarellu. Ovšem výtěžnost u té mozzarelly je dost nízká a pokud se nezužitkuje syrovátka u čerstvého sýra a něco jako syrovátka u mozzarelly, což u nás ano, je otázka, zda to vůbec zkoušet,…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..