(2940) Pampušky – ukrajinský česnekový chléb

400 g chlebové pšeničné mouky
7 g sušeného droždí
1 lžička cukru krupice
7 g soli
3 lžíce oleje
220 ml vlažné vody
hladká mouka na podsypávání
1 vejce na potření

Na potření

1 palice česneku
4 lžíce oleje
2 lžíce pažitky (podle původního receptu tam patří kopr)

Všechny suché ingredience na těsto smíchejte dohromady, přidejte olej a vlažnou vodu a zadělejte hladké jemné těsto. To přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě asi 2 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí objem.
 Troubu zapněte na 200 °C. Těsto přendejte na pomoučenou pracovní plochu, rukama propracujte a rozdělte na 8 stejně velkých částí. Z těch vytvarujte bochánky, které naskládejte do pečicím papírem vyložené dortové formy, ideální je průměr kolem 25 cm. Sedm bochánků vyjde tak akorát do kruhu a osmý doprostřed.

 Připravené „buchty“ potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 25 minut dozlatova.

Česnek oloupejte a utřete nebo velmi jemně nasekejte a smíchejte s olejem a jemně nasekanou pažitkou nebo listovou petrželí. Ochuceným olejem upečené pampušky potřete a podávejte, klidně ještě vlažné, dobré a vláčné vydrží i další den.

Vyzkoušela Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (2940) Pampušky – ukrajinský česnekový chléb

  1. sharka.68 napsal:

    Pampušky pečou na Mitrově vedle Beaveru, jedna ta buchtička vyjde na 25 korun a dělají je s koprem, jsou chuťově velice dobré, k uzenému masu skvělé a k boršči ještě lepší….a dělají je přesně tak,jak je tu popsáno…
    my si je trochu počeštili a přidáváme do těsta mleté škvarky…

  2. Devetapadesatka napsal:

    Vypadají moc dobře, zase jedna inspirace, až nastane doba grilovaček. A jak se znám, nacpu do těsta aspoň kousek rozmarýnu nebo nějakého bejlí.

  3. kvetula.v napsal:

    To by stálo za zkoušku … huvidíme 😋😎

  4. BOYE napsal:

    Nojó, zase s křMiížkem po svatbě… Pampušky miluju a

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..