350 g mrkve
250 g žampionů
plátek másla (1 lžíce )
3 snítky tymiánu
petrželka
½ lžičky cukru
sůl
pepř
drcený kmín
Mrkev a žampiony očistíme a pokrájíme – mrkev na přibližně stejně velké špalíčky , žampiony na kousky.
Na pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme mrkev, zasypeme cukrem, lístky tymiánu, krátce orestujeme, přidáme žampiony, špetku soli, opepříme, okmínujeme a pod poklicí dusíme až se voda vydusí. Na závěr posypeme posekanou kudrnkou.
Můžeme podávat jako samostatný pokrm, s vařeným bramborem nebo jako přílohu k masu.
Uvedená dávka je jako příloha na 2-3 porce.
Recept poslala Květoslava
Tohle jen tak, nebo s kouskem kuřecí masíčka. Klidně bez brambor.
Kombinovat mrkev a žapmpiony mne ještě nenapadlo, takže cestou domů kouúím mrkev..žampiony mám v lednici….
s novejma bramborama to bude super….
Včera už jsme nakopali první naše, takže asi něco podobného bude taky. I když přemýšlím místo žampionů o hříbkách.
Nebudou s tvarohem a cibulkou? Když jsou to první domácí?
Dneska byly s kuřecím plátkem nebo s krůtíma jatýrkama (zbytky, každý si dal , co chtěl) jenom na másle, jen mne letos štve, že nejsou skoro žádný malý….ty jsou s tvarohem nejlepší.
No, mne by to původně taky nenapadlo, ale koupila jsem velmi levně 750g žampionů a chtěla jsem si na tržnici koupit čerstvou mrkev, tak ta týden „stará“ potřebovala zpracovat. Zachutnalo to a je zařazeno do repertoáru.
Měli jsme s novejma bramborama (taky z tržnice). Vybírám si záměrně malé , vařím je i se slupkou , jen rozkrojené na půlky a i se slupkou je jíme. Na talíř jsem je dala radši až po vyfocení, abych náhodou nepodráždila něčí jemnocit, nebo nezkazila chuť k jídlu 😎
Já je taky dneska neloupala a nikomu to nevadilo.
Květulko, výborný recept, bude brzy, jen nedám kmín, mám jen celý, drcený tady nemůžu sehnat až pojedu do Brna. Jinak nové brambory jíme se slupkou. Svoje nemám, musím vystačit s kupovanými. Dnes jsem v televizi slyšela, že všechna zelenina i brambory zemědělcům na polích hnije – moc vody. Tak snad to nebude tak zlé. My jsme oba bramboroví, můžeme je klidně denně. 🙂
Květo tak to je pecka. Miluju zeleninové přílohy. A když se žampiony tak to bude samostatný pokrm.U mě máš 100bodů.Lehké rychlé s bylinkami a jednoduché.
Perfektní😊
Evi, jako samostatné jídlo to lehce zapráším moukou, cmrndnu vodu a chvilku spolu provařím. Ale bezlepková varianta je taky dobrá 😋
Tak dá se za přání i pohankovou moukou aby bylo bezlepkové 😍
…zaprášit. …hlava mapa chytrej telefon👀
Někdy mám pocit, že chytrý telefony jsou spíš pořádně blbý..
To jsou moje večeře , když se nepřežiram omáčkou . Mňam . Díky , holky , ze jste mě naučily ( spolu s Veverkou ) používat čerstvé bylinky . Já kdysi jen sušené
Tak dneska se mi vracej holky, právě hlásily, že se řítí k rakouskejm hranicím. A karamelizovaná mrkev s tymiánem je naše top z teplé zeleniny a houby taky. Dokonce tu už padlo, že vyměníme valnou část masa za houby. Tož jestli se mi podaří do večera někde schrastit žamprdóny, bude to bez reptu dle receptu. Jinak si dáme jen mrkev, když není vedro. Jsem onehdy koukala, kolik jí zblajznem. Těch pětatřicet deka je k smíchu i s přičtenýma houbama. Normálně jí dáme každá půl kila. Fakt je, že bez přílohy, maximálně s listovým salátem a ten se zálivkou bez oleje. Jenže když už půjdu lovit ty houby, nastřílim i pár brambor. A tím pádem jdu vyrobit nějaký „mazání“ aby bylo v čem ty erteple omatlávat. Takže dnešní nákup: 2 trakaře hub, 3trakaře mrkve, půl vagonu nových brambor a vanu tvarohu, jogurtu a zakysky. A pak projet sekačkou zahrádku a nasekat dva koše bylin.
To je pěkný popis malého nákupu😊.
to je jak když já vařím pro ten svůj regiment 😀
Hodně zvláštní kombinace, opravdu. V lednici mám houby a ne houby, tak to může být leda samotná mrkva, ale je tam spousta další zeleninky, zřejmě se po plotně prožene zelenina s bylinkama a na talíři ozdobím ťopinkama 😋😋😋
Úsměvko ťopinky ty jà můžu hóooodně často a zeleninka zkaramelizovaná olalá. Dnes jsem si říkala že budu bez večeře a už o tom tak přesvědčená nejsem 😎
Už to zlátne – mrkev, paprika červená a žlutá, zelené fazolky přihodím v závěru, petržel kořenová, bude i zelená, cibulka, mladá cuketka. Víc jsem toho doma nenašla. A jak to voní 🥰
Ťopinky budou taky.
A aby to nebylo dnes tak “zdravotní”, tak já udělala chlebíčky ( na nich bramborový salát s majonézou, jojo ). Mrkvička bude až zítra . I bylinky budou
Kořenovou petržel bych Ti klidně přenechala, ale jinak takovéto večeře jsou u nás oblíbené… Někdy s kouskem nadrobeného balkánu 😋
Já si jí nedávno přihodila pokrájeným celerem k pečmasu a výborný 😋
Celer můžu na všecky možný způsoby, ale petržel akorát tak vyvařit ve vývaru a nabídnout chlapovi. Do polévky pak veškerou zeleninu krom kořene petržele. Když není vyhnutí, sním, ale já si jí neudělám….
A vydržela jsem to. Kdybych to cítila tak sotva ale musela jsem dopajdat do lesa pro maliní strašilkám tak jsem to rozchodila😎
nazdar všem. Představte si že takovou kombinaci s plátkem masa vám předloží v nemocnici. Nevěříte , tak v Č.Bud. ano. Byla jsem jako v “ jiříkově vidění “ , diabetická dieta a taková “ mňamka “ . Doma vařím různé kombinace , mám ráda experimentovat s bylinkami a teď když mi přitvrdili dietu tak mi to pomáhá.