(1779) Gruzínské pirohy paní Mančo

Těsto:

500 g zakysaného bílého jogurtu
4 vejce
3 lžíce stolního oleje
sůl
800 g hladké mouky
velkou lžíci jedlé sody

Náplň:
1 kg hovězího masa
5 středních cibulí
černý pepř
sůl
4 vejce

Na vál nasypeme hladkou mouku, přidáme zakysaný jogurt, vejce a stolní olej, posolíme a vše prohněteme. Těsto vyválíme.
Na malém talířku vytvoříme tři hromádky jedlé sody a těsto jedním dílem sody posypeme po celé ploše, pak těsto poskládáme jako na štrúdl. A opět vyválíme na placku. Takto postupujeme ještě dvakrát. Z těsta na závěr vytvoříme  bochánek, který necháme v ledničce tři hodiny chladnout.
Vychladlé těsto rozdělíme na dvě části, které vyválíme na placku. Jednu část vložíme na vymazaný plech a důkladně  přimáčkneme okraje a rohy.

Masová náplň:
Maso nameleme jemně na způsob přípravy kebabu,
na pánvi rozpálíme olej, přidáme jemně nakrájenou cibuli a mleté maso, směs opepříme a osolíme. Maso při smažení neustále mícháme, aby se neslepilo a vypadalo jako haše.
Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a celé pokrájíme na malé   kousky. Smícháme s usmaženým masem (haší) a vytvořenou směs naklademe na těsto.
Směs přiklopíme druhou plackou, pořádně po celé ploše přimáčkneme včetně okrajů. Těsto potřeme navrch žloutkem a ostrým nožem horní těsto nařežeme na koso.
Pečeme třicet minut v předehřáté troubě na 250 stupňů.

Pozn: s těstem se pracuje dobře, ale mně víc vyhovovalo vyválet na tenko, vytvořit válečky plněné masem a smažit.

Vyzkoušela Jana Macůrková

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 komentáře: (1779) Gruzínské pirohy paní Mančo

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Paní se jmenuje Mančo a neskloňuje se to. Znám ji z Berkatu přes kamarádku.

  2. sharka.68 napsal:

    Jani,proč jsi to smažila? Zbytečně to nasákne omastek…pečené v troubě jsou lepší, gruzínci to mají hodně vymakané….

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..