Retro Rizoto: Boženka Fialová
na zpěněnou cibuli dám mletou papriku, jindy lžičku karí, pak zase nějakou směs koření, do toho vložím na kostky nakrájené kuřecí nebo vepřové maso a podusím do poloměkka. Pak tam dám spařenou propláchnutou rýži a podle nálady přidám buď na proužky nakrájené
paprikové lusky nebo překrájené fazolky, vynikající jsou (jsou-li) na plátky nakrájené houby nebo také nepřidá
nic, zaleju vařící vodou, dosolím a šup s tím do trouby. Asi po 10 minutách směs promíchám, jinak rýže, potfora, zůstane všechna u dna, a pak už ji jenom nechám úplně změknout. Stejně dělám i zapečené ledvinky s rýží, akorát okořením pouze troškou drceného kmínu a nepřidávám žádnou zeleninu. A je-li dost hub, úplně vynechám maso a je z toho „houboto“, k tomu zeleninový salát a je to bašta!
Retro Rizoto: BOYE
rizoto poslední doby vzniká ze zbytků pečeného kuřete. Kolik ho zbyde, tolik masa v jídle (někdy žádné). Naházim do pekáčku s výpekem, přisypu kukuřici a hrášek (mnoho-li?) a prohřeju tak, aby zelenina zůstala svěží, al dente, … prostě nerozblemclá. Rýži standardně dusím ve větším kastrolu a z podušené směsi do ní sliju veškerou kapalinu, aby nasákla chuť. Když je hotová, přidám maso se zeleninou, zamíchám a přihodím zelené sekané byliny podle chuti. Je-li jídlo moc sypké (padá z hůlek), přimíchám hrstku strouhaného sýra, lžíci smetanového jogurtu, zakysanky… Nezapékám, ale nechávám na teple chvilku rozležet. Když dělám s vepřem, přidávám česnek (jen trošku), když s hovězem, tak pórek. Na žebříčku obliby stoupá i varianta s rybou a ta má ráda cibuli.
Hrášek a kukuřice jsou „povinné“ u kuřete a u nás. Jinak zeleninu dávám podle zásob a chutí.
Hned dva recepty vybrala z Bramboračky Jana Macůrková, foto ilustrační
Vida vida, začínám uvažovat o rizotu s rybou – s tím jsem se ještě nesetkala…
měla jsem s rybou a zeleninou bulgur, je to skoro jako rizoto a bylo to moc dobrý….
Rizoto české jsem dělala dnes. A při té příležitosti mě popadla taková chuť na plněné papriky, že ty budou zítra.Plním je masem s rýží tak proto.
Já jenom masem (teda jako na sekanou,) peču f tordoubě a jen s brambrdem. Doma jsme je s rajskou nikdy nedělali, tu jen s masovejma koulema. Já teda válečky, necici, aby mi to zas vystřelilo z talíře😁
maso, šalvěj-čerstvá, pepř a sůl…do paprik super kombinace
tak to je SUPER, opatrně se šalvějí ale ta chuť je skvělá. Peču v troubě ve vlastní šťávě , když zbude tak třeba přidám svojí rajčatovou směs a je druhé jídlo.
Dneska to zase jede, oba recepty rizota se mi moc líbí a popis práce taky. Děvčata díky . 🙂