MALÁ PRÉMIE NA TENTO TÝDEN
1 větší meloun
2 – 3 dcl kvalitního alkoholu (rum, bílý rum, vodka – normální rum je asi nejlepší)
množství alkoholu je úměrné velikosti melounu a naší schopnosti ho do něj nacpat
injekční stříkačka s delší jehlou
Meloun nekrájíme, ale pomocí injekční stříkačky do něj vstřikujeme alkoholický nápoj.
Je dobré vstřikovat menší dávky okolo svrchní části, maximálně do 1/3 od vrchu.
Druhá možnost je nahoře melounu odkrojit čepičku, pomocí dlouhé lžičky část dužiny vydlabat (vytvořit jakýsi prázdný sloupec asi do poloviny melounu) a vydlabanou část naplnit alkoholem.
V obou případech po naplnění melounu alkoholem jej uložíme do ledničky a necháme rozležet a dobře vychladit. Servírujeme v míse naplněné kostkami ledu.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Hezký úvod: Malá prémie – větší meloun 🙂
Musím říct, že ze všech kombinací alkohol – ovoce, mě tahle oslovila nejméně. Asi je to zážitkem z rané dospělosti, kdy někdo přišel s „báječným“ receptem: Meloun zakoupený v sezóně, neb jindy nebyl, se naočkuje alkoholem, zavoskuje a spustí do studny. Na Vánoce se vytáhne a bude LUXUSNÏ!!! Jak řečeno, tak uděláno. Na Vánoce jsme ho vytáhli a po ochutnání jsem konstatovala, že jsme zbytečně přišli v létě o meloun a půl flašky rumu. Dodnes nevim, jestli byla chyba v technologii, nebo v surovině (melounu – rum jsme tehdy dopili bez problémů), ale od té doby tuhle kombinaci míjím 🙂
Já si pamatuji jinou verzi, a sice meloun napíchat vodkou, potom jej obalit v sádře – větší vrstva a nechat do zimy ve sklepě. Nikdy jsem to nedělala ani nejedla, takže nemohu posoudit, jaké to bylo, ale někde jsem slyšela, že se to také moc nevyvedlo, neboť se meloun zkazil. Tak nevím.
Než jsem stačila odpovědětBOYE, tak jste mne předběhla.
Bude to mít ve stereu. Nemáme náhodou stejného
kamaráda? Ten můj je z Vinohrad.
Ten můj z Vysočan. A rok na to jsem si ho vzala. Další meloun už byl z rodinného rozpočtu a rum se podával zvlášť 🙂
Vy jste ho alepoň byli schopni ochutat. Můj kamarád kdysi
dostal taky takovou radu, ale s tím, že meloun napíchaný rumem
má zabalit do sádry a uložit do chladného sklepa. Na Vánoce
šel pro něj a říkal, že zápach ze zkaženého kysaného zelí je
parfém proti tomu, co se linulo z rozbaleného melounu.
Tohle je na rychlou konzumaci, nechat vychladit maximálně přes noc.
To, co píše Jana musí být dobré určitě.
My to jednou zkoušeli a ten meloun se zkazil 🙁
Psala jsem už včera komentář, ovšem není tu, tak nevím??
Za mého služebního pobytu na Kubě jsme si tímto způsobem „zpestřovaly“ s kolegyní každý večer. 1 meloun, 1 láhev bílého rumu. Pěkně se do druhého dne rozležel a když jsme přišly z práce, tak jsme usedly na terasu, každá půlku a pomaličku jsme konzumovaly a sledovaly ruch v ulici. Ono se tam stejně nic jiného dělat nedalo – večer jsme nesměly opustil velvyslanectví. Co na to naše játra netuším, ale nám bylo moc dobře.
Katy, ty tedy dokážeš vymalovat léto! U té tvé Kuby mi výjimečně ani nechybí daiquiri a s obrázky večerní Havany bych dala i ten meloun.
Nu což, mám v lednici kousek slušného bílého, pustim si k tomu Buena Vista Social Club a budu vzpomínat na místa, kde jsem nikdy nebyla… 🙂
Jinak my jsme dělali na chalupě melounovo-jahodovou bowli: z melounů (různých druhů) jsme vykrajovali pomocí speciálního vykrajovátka malé kuličky, jahody se překrájely na půlky – to se namočilo do rumu nebo vodky ve džbánu do rána, aby nasálo alkohol. Kuličky a jahody musely být celé ponořené. Pak se zbylý alkohol slil (použil se znovu) a vše se zalilo šumivým vínem – když jsme chtěli méně alkoholický nápoj, zvolili jsme „dětské“, jinak stačilo igristoje. V poměru 1:1 se sodovkou a ledem. Bylo to osvěžující a moc dobré. Koktejlová sklenice, brčko a dlouhá lžíce.
Když to tak čtu, je tu někdo, komu ten vánoční meloun VYŠEL?
Hm, meloun raději pěkně vychlazený samotný, rum u nás jde jen do pečiva. Jinak pěkně vychlazené bílé lehké polosuché vínko v těchto dnech případně namíchat se sodovkou jako stříček.
Tak můžu potvrdit, střik bílé vínko+sodovka, nebo stačí voda, mám vyzkoušeno v parném létě o.k. Já ráno začnu a končím s večerníčkem, ne sice denně, ale pitný režim je nutné dodržovat. Dneska ale popíjím pramenitou vodu + pár lístků rýmovníku. Pěkně ve džbánku s ledem a zítra bude voda + máta a tak pořád dokola, až skončí ta odporná vedra a pak zvážím případnou odvykací kůru. Jo, léto mi dává zabrat.
Nenávidím tyhle teploty. Už od března mám děsy a noční můry z toho, co zase v létě bude. Letos jsem si, zatím, celkem libovala a teď to dorazilo! Ale aspoň jsem v autě s klimatizací. Nejhorší je, když přijde dement, který nastoupí, prohlásí, že je zvyklý na čerstvý vzduch (v Pražských ulicích si ho fakt užije!) a otevře okno u auta. Tak to bych vraždila a mám chuť ho vysadit. Vypnu klimu a tuhle jsem nenápadně ještě posunula teplotní knoflík. Takže už bylo fakt k nepřežití! Potila jsem se, v duchu nadávala, ale těšilo mě, jak se tam zmítá a nakonec pronesl, že „teda asi bude lepší ta klimatizace“. Byla to poslední jízda, takže jsem dojela domů, vlítla do sprchy a zapomněla na magory, toužící po svěžím ovzduší.
Jak Vám rozumím, jak skončí vánoce, už mám strach z vedra v létě. Nevím, jestli jsem v mládí léto taky tak nenáviděla, ale asi ty teploty nebyly takové. Ještě mi nebylo ani 40 a už mi bylo pořád vedro. Prý po přechodě všechno přejde, ale já ten přechod mám už 30 let a pořád čekám že mi konečně bude taky trochu zima, zatím nic ale nevzdávám se naděje. Ale klobouk dolů před taxikáři. I když je klimka, ne vždy to lidem vyhovuje. Ale vyřešila jste to excelentně. Jediná výhoda stáří je, že nemusím chodit do práce, v zimě by mi to tak nevadilo, ale v létě … Mimochodem zítra má být až 37°C.
Jojo, to bude hrůza. Dneska jsem měla „sanitární den“, zítra vyrážím. Spíš asi na noc. Do důchodu rok, ještě to musím přežít.
Ono nejen před taxikáři, ale autobusy, tramvaje – ty staré typy, co stále jezdí – tam řidiči musí trpět mnohem víc. Tam totiž klima není! Jsem tvor chladnomilný a tohle je pro mě prostě děs.
Holky , já teda miluji léto leto léto :-)). Přestože mám vysoký tlak , léky to jisti !! Sotva zavane ten horký vzduch, je to MOJE!! Závidím vám ty terasy , tam se můžete cítit jako na dovolené někde u jezera , u moře .. nemusíte mě litovat . Jsem v bytě dobrovolně , manžel je nemocný a nemůžeme mít dum. Takže vše Ok. Akorát chci rici , léto léto léto a horko je úplně úžasné roční období. Vždyť se můžeme obléknout do pavucin a nemusíme být venku přece nonstop …kdysi jsme pěstovali , sekali , cistili bazén a starali se , dnes už jen vzpomínáme , nakupujeme na trhu a milujeme léto . Ta vedra . Jj, každý jsme jiny
Momentálně mám den očistného volna – chtěla jsem uklízet, umýt nádobí, zabalit zase nějakou tu krabici s nepotřebnými věcmi jako přípravu na stěhování, přebrat nějaký ten textil a vyhodit do příslušného kontejneru, konečně vyměnit baterky ve dvou hodinách, vynést plasty, Alu obaly, papír no a další nezbytné domácí činnosti, na které nemám při tom taxiprovozu čas.
Dopadlo to jinak: musela jsem dojet nakoupit stelivo pro kočičáky neb došlo, tak jsem přibrala i spoustu kapsiček a konzerviček. Pak jsem si dojela dokoupit do „levného“ papírové ubrousky na nos a velkou roli utěrek – do těch balím skleničky a křehké věci.
Pak jsem vydesinfikovala všechny kočičí toalety, doplnila stelivo, vyčistila mističky, nakrmila, pomazlila……… a den je skoro v háji. Stihla jsem teda vynést ten tříděný odpad, to ano. Už tu nebylo k hnutí. Nojo – 6 koček + já na 43m2 je docela nářez.
No a cestou domů jsem se stavila v oblíbené vinotéce a mám tu suché růžové Merlot rosé z Vinařství Nové Sady a tak jsem si labužnicky nalila skleničku a užívám si.