(213) Vegetariánský pekáč

Chystáte se na dovolenou a v lednici (spíži, sklepě) vám ještě zbývá nějaká trochu unavená zelenina? Udělejte si ji pečenou.

Já jsem použila brambory, květák, mrkev, cibuli, cukrovou kukuřici a česnek, ale hodí se prakticky cokoliv.

Očištěnou zeleninu nakrájejte na přiměřené kousky, květák rozeberte na růžičky, cibuli nakrájejte na měsíčky. 
Dejte do mísy, prokápněte olejem (kdo chce olivový, prosím 🙂 ), ochuťte dle sebe (stačí sůl a pepř nebo nějaké bylinky, já tentokrát použila směs na americké brambory), promíchejte, přidejte pár neoloupaných stroužků česneku, rozprostřete na pekáč a pečte v troubě předehřáté na 200° asi půl hodiny – v polovině pečení promíchejte.

K podávání se hodí dip: zakysaná smetana, 1-2 lžíce majolky, dvě lžičky cukru, 1/4 lžičky soli, trochu sušeného česneku (nebo čerstvý utřený – kolik kdo snese), 1 1/2 lžičky balzamika nebo nálevu z okurek.

Autorka receptu: HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: (213) Vegetariánský pekáč

  1. kvetula.v napsal:

    U nás byl dnes vegetariánský oběd, ale jednodušší (ve dvou bysme takový pekáč měli na dloooouho) . Před časem jsem v akci koupila pěkné malé batáty a dva kousky se v lednici povalovaly už dost dlouho. Byly oloupány a nakrájeny na hranolky – byl jich v jedné vrstvě celý velký plech. Posolila jsem a jako koření dala grilovací pikantní, pocintala olejem a než se opekly , osmažila jsem jednu malou cuketu (samozřejmě na kolečka) v těstíčku… Dip byl ochucený dijonskou hořčicí a můj sen, že zbyde trochu hranolků na pozdější uždibování se rozplynul 🙂

  2. BOYE napsal:

    Ha. Právě jsem učinila nákup na dobu, kdy holky zase budou pryč. A je to zcela v souznění s tímhle recepisem. Budu býložravcem, většinou salátovým typu COULO a na pečenou se chystám, jakmile venkovní teplota klesne natolik, že zapnutá plotýnka bude znatelně teplejší, než ta vypnutá… A dipy budou s horama kopru a chili a zeleným pepřem a kapary (až na ten kopr jsou to samé neprůstřelné příchutě). A taky si dojedu koupit nějakou zatraceně dobrou rybu (asi rovnou na talíř, v nějaký zatraceně dobrý restauraci). Létu zdar, prázdninám zvláště!

  3. jarybarka napsal:

    No tak já jsem si takovou zeleninu představila hned s rybou.Přiznám se že mám hrozně ráda maso z cejnů.Vím že jiní rybáři touhle rybou opovrhují (vždycky u vody slýchám:“mi ceny neberem!“řečeno patřičně opovržlivě).Já jsem ráda alespoň si nachytám já. Čerstvý cejn na másle s kmínem s dokřupava upečenýma ploutvičkama je největší labůžo.
    A ty zeleninobrambory od Haderach k tomu. …???

  4. Katyp50 napsal:

    Tak pečenou zeleninu bych si dala také. Hned. Ovšem v druhé ruce bych třímala kus uzeného na přikusování.
    Ryby mám moc ráda. Jakékoli a v jakékoli úpravě kromě smažení (z toho jsou vyloučeny rybí prsty tak max. 1x za rok, ale tam si véééélmi vybírám od kterého dodavatele. Ještě smažené rolky z tresky s mandlovo-špenátovou nádivkou. Tak to je excelentní jídlo. A nejím kapra. Toho akceptuji jen v podobě: pečený na sádle s kmínem a česnekem. Českou „vánoční specialitu“ – smaženého bych nepozřela. Vrchol je dojídání toho smaženého druhý den ve studené formě. U toho se mi dělá nevolno jen při pohledu na konzumující osobu.
    A pak moje oblíbená jsou jídla z mořských potvůrek (paella, rizotto atd.), mušle (na víně např.), ústřice, neloupané střední krevety uvařené a jen s máslem, velké loupané krevety na grilovacích špízech, velké chobotnice na grilu nebo z maličkých chobotničkový salát…….. to vše jsem kdysi jedla při svých cestách i doma, teď na to jaksi nemám. Ani peníze ani toho, kdo by mě případně pozval.

  5. Devětapadesátka napsal:

    U nás jdou všechny ryby, cejny máme rádi na nakládání, mají pevné a chutné maso. Jinak můžu všechny mořské potvory kromě chobotniček, u těch mi vizuálně vadí ty přícucky, a nemusím ústřice. Jinak všechno a hooodně.

  6. Haderach Kwisatz napsal:

    Přivezla jsem si na chlupu kousek kapra – manžel ryby nejí, a už se těším, jak si ho udělám jen tak na másle a na kmínu.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..