(214) Závin s tvarohem a švestkami

listové těsto
měkký tvaroh
vejce + 1 žloutek
půlené švestky
cukr + moučkový

Pokud dopadnete jako já a při uklízení zavařených meruněk do spíže zjistíte, že vám tam zbyly loňské půlené švestky, je čas s tím něco udělat (samozřejmě můžete použít ovoce čerstvé a dle svého výběru, s meruňkama taky dobrý).

Tvaroh smícháme se dvěma lžícemi cukru a jedním žloutkem – pokud máte kostku, tak i s trochou mléka, aby šla hmota rozetřít.  Listové těsto rozválíme, potřeme tvarohem, poklademe půlenými švestkami, zabalíme a potřeme vajíčkem. Pečeme do zrůžovění.

Nedávno jsem si našla prima recept na domácí listové těsto, ale mám ho vytištěnej doma a jsem na chalupě, takže se omlouvám, ale musím takhle: je TADY – https://kousekdortu.cz/domaci-listove-testo/

Autorka receptu: HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

24 komentářů: (214) Závin s tvarohem a švestkami

  1. Ivana P. napsal:

    Vypadá to dobře a ten odkaz je skvělý :o)

  2. Devětapadesátka napsal:

    Tohle těsto v odkazu mám taky stažený, jen jsem ho ještě nevyzkoušela. Bude určitě dobrý, lepší než kupovaný příšernosti ?

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    To testo JE dobry. Jinak se priznam, ze obcas kupuju – v male soukrome cukrarne.

  4. Katyp50 napsal:

    Jj asi bude, jenže to neotevřu! Musela bych se přihlásit a to teda fakt neeeee.
    Tak kdyby se našla dobrá duše, která to sem překopíruje, budu ráda.

  5. Ivana P. napsal:

    Teda to je horko, nechce někdo zkusit, jestli se na sluníčku usmaží i vejce ? :o)))

  6. jarybarka napsal:

    Těsto jsem našla a stáhla do mobilu jen nevím jak ho umístit sem.Jde mi to jen poslat mejlem.posílám recept Haderach.?

  7. Haderach Kwisatz napsal:

    400g hladké mouky
    360 g studeného másla
    200 ml studené vody
    1 žloutek
    špetka soli
    1 lžička citronové šťávy
    Do velké mísy proseji mouku.V odměrce vidličkou promíchám studenou vodu, sůl, žloutek a citronovou šťávu.Do mouky nakrájím tvrdé máslo na větší kousky. Promíchám je, aby se moukou obalily.Do mísy vliji tekutinu z odměrky. Promíchám nejprve vidličkou, až se mouka s vodou začne slepovat do těstovité konzistence. Pak začnu hníst rukama, ale jen tak, aby se mouka s vodou dál spojovala v lepivé těsto. Kousky másla se nesnažím rozmačkávat, měly by zůstat vcelku. Není ale nutné zas tak moc dávat pozor, protože jak je máslo tvrdé, tak se hned tak nerozmáčkne. Hnětu tedy a mačkám těsto dohromady, až se spojí v kouli těsta. Ta není kdovíjak úhledná, těsto samozřejmě není zatím hladké, prostě je to lepkavě těstovitá hmota s kousky másla.
    Kouli těsta zabalím do potravinové fólie a hned s ním do lednice, na půl hodiny.Po hodině (no co, no) těsto vyndám a rozválím. Na vále těsto podsypávám moukou, ale jen nejnutněji, abych do těsta nezapracovala moc mouky. Válím jen v jednom směru, a to od sebe a zase k sobě. Vzniklý přibližný obdélník přeložím na třetiny – krajní třetinu přehnu doprostřed a přes ni přeložím protilehlou třetinu.
    Složené těsto pootočím o 90° a postup zopakuji. Takže válečkem od sebe a k sobě, až mám obdélník, který opět složím po třetinách. Zabalím do fólie a dám do lednice na hodinu.Po hodině těsto vyndám a udělám to samé, co v předchozím bodě – tedy dvakrát těsto rozválím a složím. Dám zabalené ve fólii na hodinu do lednice.A takto to opakuji, vždy po hodině. Celkem provedu 5 válecích operací, takže celkově bochník těsta rozválím a přeložím 10x. Na konci už je těsto hladké a pružné. Zabalím do fólie a nechám v lednici do druhého dne, kdy ho zpracuji. Dá se samozřejmě i zmrazit.

  8. Jana Macůrková napsal:

    Proženy nás opět kopírují – dneska se probudili ze zimního spánku a dali buřty na pivu…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..