(215) Tzatziki

Všechna množství jsou pouze orientační

300 g salátová okurka
400 g smetanový jogurt (10% nebo řeckého typu)
8 – 10 stroužků česneku
zelený nadrobno nakrájený kopr
sůl, pepř (nemusí být)

Existuje i speciální koření přímo na tzatziki

Okurku oloupeme a nastrouháme, česnek prolisujeme a přidáme všechny ostatní ingredience.
Pokud máme originální koření, samozřejmě vynecháme sůl a pepř, některé obsahuje i další složky, je dobré se podívat a např. korigovat množství česneku apod.
Všechno promícháme a dáme do ledničky na několik hodin rozležet a hlavně vychladit.
Podáváme jako přílohu ke grilovanému masu (souvlaki), pečenému lilku nebo  pečeným či smaženým cuketám.

Autorka receptu: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Studená a dietní kuchyně. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

13 komentářů: (215) Tzatziki

  1. Katyp50 napsal:

    Dovolím si namítnout: PODÁVÁME K ČEMUKOLIV, třeba k suchému rohlíku. Tohle je totiž pro mne opravdová mňamka. Klidně to zbaštím jen tak bez přílohy.

  2. Ivana P. napsal:

    Souhlas….jen bych to popravila….podávat i samotné 🙂

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Já to miluju, ale tohle množstvi česneku by byla moje smrt 🙁

  4. BOYE napsal:

    Tak se mi zdá, že tzatziki může rozpoutat peklo. Debatní. Jediné, na čem se shodnou všichni tzatzikofilové i tzatzikologové je okurka, jogurt a česnek. Zatímco bába Papadopulosová dává už jen olivy, bába Michelidisová přihazuje kopr a mátu a starej Katrakis (to bejval vyhlášenej kuchař!) dával navíc pepř, olivový olej a vynechal mátu atd, atd… Chalupa od chalupy, ves od vsi, vždycky jinak 🙂
    Můj soused Bulhar nás učil tarator: Okurka, česnek, kopr, pepř, jogurt a jemně nasekané ořechy…
    Takže prohlašuju: Nevím, co je tarator, co tzatziky, ale rozhodně jde o jeden z nejlepších pokrmů, který kdy lidstvo vynalezlo! A jak řečeno výše – lhostejno s čím se to podává. I když… tzatziki a souvlaki to je cesta na Olymp.

  5. Devětapadesátka napsal:

    Jen tu okurku do je dobré nechat po nastrouhání vykapat, aby zbytečně neředila jogurt. Přidávám olivový olej a nenechávám odstát, protože okurka už pak není tak dobrá. U nás jde na stůl hned a nikdy nezbyde.

  6. henriet13 napsal:

    Já jsem tak 3 týdny zpátky lenošila na Krétě a v mém tzatziki rozhodně žádný česnek nebyl – jenom okurka, kopr a sůl. Já mám česnek ráda, ale ani mi v té skvělé baště moc nechyběl… a taky jsme po něm nesmrd-voněli, že jo :-)))))

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..