3,5 l červeného rybízu
0,5 l jahod
0,5 l černých malin nebo ostružin
1,5 l studené vody
1 – 1,5 kg cukr krupice
1 lžička kyselina citronová
2 g kyselina sorbová
Kontrolní otázka:
kolik kuliček rybízu bylo kdysi
na 1 t jablek ve stejnojmenném sirupu?
Rybíz zbavíme stopek a spolu s jahodami a malinami umeleme na masovém strojku.
Zalijeme studenou vodou a smícháme s kyselinou citronovou.
Necháme stát v chladu do druhého dne.
Druhý den přecedíme přes plátno. Přidáme cukr krupice v množství cca 350 g na 1 litr šťávy. Necháme asi 10 minut povařit a poté přidáme trochu cukru smíchaného se 2 g kyseliny sorbové.
Necháme přejít varem, vychladnout a nakonec nalijeme do lahví.
Pozn: vařila jsem z dvojité dávky a získala 6,6 l kvalitního sirupu.
A už nechci vidět zádné červené malé blbé kuličky, malin už je zpracovaných 21 l, rybízu je asi stejně, ale ještě zbývá oškubat 2 stromky a jeden keř. Holt Vašek se zítra nudit nebude.
Zásoby na zimu připravuje Jana Macůrková
To bude dlouhá a tuhá zima 😉
Vzhledem k tomu, ža mám tři vnoučata – kobylky a sarančata v jednom, tak to zase tak velká zásoby není
Jak te znám, budes pokračovat 😊
Ještě zbývá na zahradě trochu rybízu – na několika stromcích a dvou keřích, odhaduji tak 5 – 6 litrů těch otravných červených kuliček. A něco málo (tak do 3 l) malin černých a trochu červených, asi litr višní. Tak to bude opravdu zahradní směs.
Slusna uroda (rybiz nemam) 🍓🍓🍓🍒🍒🍒