(2418) Retro vánoční ozdoby

30 ořechů
lepidlo
provázek
zlatá nebo stříbrná barva
plato od vajec
dlouhá silnější špejle
nebo rovná dlouhá větvička nebo i vařečka
(menší gumičky)
Ořechy opatrně rozloupneme tak, aby nám zbyly dvojice skořápek.
Abychom je neproházeli, dáváme si je po jednom do plata od vajec.
Provázek nastříháme na stejně dlouhé kousky (cca 20 cm – jednoduchý způsob je omotat provázek okolo malé knížky a poté opatrně prostřihnout podél hřbetu). Provázek přehneme napůl a na konci vytvoříme větší uzel, to aby provázek držel uvnitř ořechů a nevyjížděl ven.
Jednu polovinu skořápky uvnitř na okrajích natřeme lepidlem, vložíme provázek a přitiskneme druhou polovinu. Vložíme zpět do plata od vajec (lze také použít menší gumičky).
Necháme zaschnout (alespoň jeden den) a natíráme zlatou nebo stříbrnou barvou. Natřené ořechy věšíme na klacík kousek od sebe, aby mohly lépe schnout.

Vyráběla Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Retro. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře: (2418) Retro vánoční ozdoby

  1. sharka.68 napsal:

    Delavaly jsme je s mamkou, kdyz jsem byla mala.ja strihala nitky na poutka..a mohla jsem pod dozorem i barvit. Jen se to u nas delalo jinak..barvily se pulky a nechaly se zaschnout..pak se vzala nitka (vlnka, provazek, uzka masle).udelal se uzlik, aby z orechu nevyjela..nekdy se na ni navlikaly korálky…a pak se ty barevne pulky slepily a kdyz bylo potreba po zaschnuti lepidla se okraje opatrne pretrely..duvod je u Jany na fotce – aby poutko zustalo ciste… taky jdou delat i medvidci, ale k tomu jsou potreba krome vlašáku i buraky🙂😊. Fotku najdu a poslu….

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..