(2419) Harlekýn

Korpus:  3 celá vejce
3 vrchovaté PL lžíce cukru krupice
2 lžíce vařící vody
2 lžíce oleje
1 prášek do pečiva
5 – 6 vrchovatých lžic polohrubé mouky
1,5 vchovaté lžíce kakaa
Vejce s cukrem ušleháme do husté pěny, přidáme olej a vodu. Poté vmícháme polohrubou mouku, do které jsme pečlivě rozmíchali prášek do pečiva a kakao.
Pečeme v předem vyhřáté troubě cca 12 – 15 minut.
Necháme důkladně vychladnout. Pečeme proto nejlépe den předem.

Zdobení: Pařížská šlehačka
bílá:  250 ml šlehačky (33%)
1 vrchovatá polévková lžíce cukru moučka
Šlehačku nalijeme do kastrůlku, rozmícháme v ní důkladně cukr a opatrně zahříváme, až do bodu varu. Když se šlehačka začíná vařit, ihned odstavíme a necháme nejlépe do rána vychladit.
Druhý den vyšleháme na potřebnou hustotu.

Zdobení: Pařížská šlehačka
tmavá:  250 ml šlehačky (33%)
1 vrchovatá polévková lžíce cukru moučka
1 vrchovatá PL lžíce kvalitního kakaa
(některé Kuchařky udávají hořkou čokoládu, cca 5 – 8 kostiček)
Šlehačku opět nalijeme do kastrůlku, rozmícháme do ní cukr a kakao (nebo na drobno nalámeme čokokoládu) a opatrně zahříváme za stálého míchání.

Když se šlehačka blíží k varu, odstavíme a necháme do rána vychladit. Druhý den vyšleháme a poté zdobíme pomocí látkového nebo mikroténového sáčku s hubičkou střídavě tmavou a bílou šlehačkou.
Pozn.: Pekla jsem v silikonové formě „Bubliny“. A šlehačky si připravte raději trochu víc, určitě budete ujídat, stejně jako já.  Poprvé v životě pekla Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

31 komentářů: (2419) Harlekýn

  1. Macůrková Jana napsal:

    Dávám dneska, i když je to na neděli, abyste mohly případně upéct. Je fakt výborný.

  2. Vera M. napsal:

    Tohle JO, nebude to moc sladké a uleželý je nejlepší . Už jsem dlouho neměla, je to dobrý zákusek

    • Macůrková Jana napsal:

      Ta šlehačka je sice sladká dost, ale ten kakaový (čokokoládový) korpus to hodně shodí. A jinak jsem přemýšlela, do jaké rubriky to zařadit – jestli do sladké pokrmy, nebo retro. Je to další ze zákusků, které si pamatuji z cukráren svého dětství. Ale tenkrát mi nechutnaly.

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Já to chciiiiiii! Kde je vzoreček? Ne vzoreček, kde mám celej dort? Miluju Harlekýna!

  4. a.rena napsal:

    Hned po ránu takové chutě? Ale máš pravdu, dobře, že jsi zařadila už dnes. Harlekýna taky miluju.

  5. lakysa22 napsal:

    Než jsi napsala, že jsi to pekla v bublinách, tak jsem uvžažovala, co je to za ovoce🙂 celej dort né, ale ten zvzůreček bych prisola prosím..stačí jenda porce, tak asi polovina toho dortu🤣

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak to chci taky, milovala jsem ho jako holka 😋😋😋 Dřív jsem ho i pekla a do tmavé šlehny jsem dávala čokošku. No nic, šlehačky doma jsou, tak udělám menší porci, jen pro dva, do malých zapékacích mističek a nazdobím přímo v nich.
    Dobrý nápad 👍👍👍

  7. Francizska napsal:

    Harlekýna jsem v mládí milovala. Pro dva je toho hodně, ale až bude návštěva, udělám.

  8. jarybarka napsal:

    Já jsem asi přítla z jiný galaxie vidím to prvně a taky se mi líbí.Ukladam. Sice bych si taky dala hned, ale teď to nezvladam.

  9. sharka.68 napsal:

    U nas se takhle delaly v cukrarne dva dorty Harlekyn a Kubánský..oba s oboji slehackou..jen v tom kubanskem byl cokokrem a v nem kousky bananu..🙂..jenze ja tehda oblibovala plnenou rakvicku…😊
    To je fajn, ze jsi se do toho pustila…🙂

  10. lakysa22 napsal:

    Syn miloval „Muuzikál,“ rolada s karmamelovým krémem, čoko polevou a nahoře plátek mrcipánu, na něm houslovej klíč.. už jsem to kolikràt chtěla udělat, jen ten plàtek jaxi nejni…budu muset někde koupit hotovej.

  11. BOYE napsal:

    Já prvního harlekýna jedla ve třetí třídě z linkovaného papíru typu početník. V úterý (může mi někdo říct, proč si pamatuju takovou blbost?) se nám vdávala souška třídní na Novoměstské radnici a my všichni přišli do školy ve svátečním a oznámili, že jedeme na svatbu. Ředitel vyměknul, koupil nám lístek na autobus a vyrazil s námi do Prahy. Třídní jsme dostali do slzavýho údolí, protože ona byla sirotek a tím pádem byla svatba původně plánovaná ve čtyřech… No a druhý den nám do školy přinesla harlekýna, každý si připravil papír z nějakého sešitu a krájeli jsme to pravítkem. Od té doby, když se k harlekýnu nachomejtnu, si na ni vzpomenu.
    A na fotce je nádhernej s těma bublinkama. Kdyby bylo po mým, upekla bych obyčejný rovný „podvozek“ z poloviční dávky, šlehačky nanesla na něj a přiklopila bublinama. Aby vyzněly. A taky, aby ho bylo víc, neb je to jeden z nejlepších dortů.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..