sterilované červené zelí
5 větších brambor
2 nožky ostravské klobásy
2 lžíce hladké mouky
50 g máslo
zakysaná smetana
Zbyla mi asi polovina sklenice sterilovaného červeného zelí. Co s ním?
A Vlastik měl chuť na zelňačku.
Do kastrolu máslo, na něj hladká mouka a udělat jíšku.
Na to zelí, které jsem překrájela trošku na drobno, nakrájet na kousky klobásky a přidat k zelí, dolít vařící vodu a nechat asi 20 minut vařit.
Mezitím jsem si naloupala a na malé kousky nakrájela brambory. Přidat do polévky a nechat vařit až jsou brambory měkké.
Podle chuti dosolit (nálev na zelí je ale slaný, tak opatrně).
Na talíři možno dochutit lžičkou zakysané smetany.
Připravila Jana Macůrková
Nerada postávám u sporáku a hlídám jídlo , aby se nepřichytilo , proto mám úplně opačný postup .
Nejprve rozvonět klobásku na malinko tuku, pak Cibulku , pórek , co mám. Buď mletou papriku nebo ne , vodu, brambory , později zelí … jíšku už skoro nepoužívám .
Začínat jíškou , to bych musela hlídat …
Ale koukám na ten nápad udělat zelňačku red ….zajímavé
Dělám jako Ty, zelí ale kysané až když jsou uvařené bramboiry.
Hezký talíř.
Jasně, tam to má logiku – v kyselém prostředí se brambory blbě vařej. Já dělám zelňačku bez brambor, šťouchané, sádlem maštěné dávám k tomu a každý si dá dle libosti.
Tohle jsem chtěla tak servírovat – jasné , že zapomněla , ale jak říkáte , opakování matka moudrosti – bude to a těším se , jak si budou děti nabírat 🥰
Zelňacku miluju ale tuhle by do mě nikdo nedostal.
Z červenýho mě překvapila, i šla jsem se poučit na net. Většina receptů je buď z kysaného nebo se přidává ocet, fakt jsi to nijak nekyselila? Pro mě zelňačka = nakyslá polévka.
Samotné to sterilované zelí, jak ho dělám já, je dost kyselé. Na normální vaení (k masu) ho lehce propláchnu, do té zelňačky ne. Stejně dávám zelí i do boršče.
Jo tááááááák, to bylo tvoje – to mění situaci. Dík.
Mno, u zelňačky začínat jíškou je docela odvaha. Klobásky bych osmahla a přidala až v závěru. Brambory se zelím se neuvaří, to je dané. Chybí mi tam trojka koření, cibule, mletá paprika a kmín. Ocet …… červené zelí je sladké.
Ale každému chutná něco jiného, rozumím
Jak jsem psala výše, červené zelí je sladké, jen pokud j čerstvé. Sterilované nebo kysané je zkrátka kyselé. A i když začínám jíškou, tak na kamnech se vaří pomalu a bez většího rizika. To je výhoda kamen.
Pravda, kamna nemaje 😉