(2538) Zelňačka Red

sterilované červené zelí
5 větších brambor
2 nožky ostravské klobásy
2 lžíce hladké mouky
50 g máslo
zakysaná smetana
Zbyla mi asi polovina sklenice sterilovaného červeného zelí. Co s ním?
A Vlastik měl chuť na zelňačku.
Do kastrolu máslo, na něj hladká mouka a udělat  jíšku.
Na to zelí, které jsem překrájela trošku na drobno, nakrájet na kousky klobásky a přidat k zelí, dolít vařící vodu a nechat asi 20 minut vařit.
Mezitím jsem si naloupala a na malé kousky nakrájela brambory. Přidat do polévky a nechat vařit až jsou brambory měkké.
Podle chuti dosolit (nálev na zelí je ale slaný, tak opatrně).
Na talíři možno dochutit lžičkou zakysané smetany.

Připravila Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: (2538) Zelňačka Red

  1. Vera M. napsal:

    Nerada postávám u sporáku a hlídám jídlo , aby se nepřichytilo , proto mám úplně opačný postup .
    Nejprve rozvonět klobásku na malinko tuku, pak Cibulku , pórek , co mám. Buď mletou papriku nebo ne , vodu, brambory , později zelí … jíšku už skoro nepoužívám .
    Začínat jíškou , to bych musela hlídat …
    Ale koukám na ten nápad udělat zelňačku red ….zajímavé

  2. jarybarka napsal:

    Zelňacku miluju ale tuhle by do mě nikdo nedostal.

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Z červenýho mě překvapila, i šla jsem se poučit na net. Většina receptů je buď z kysaného nebo se přidává ocet, fakt jsi to nijak nekyselila? Pro mě zelňačka = nakyslá polévka.

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Mno, u zelňačky začínat jíškou je docela odvaha. Klobásky bych osmahla a přidala až v závěru. Brambory se zelím se neuvaří, to je dané. Chybí mi tam trojka koření, cibule, mletá paprika a kmín. Ocet …… červené zelí je sladké.
    Ale každému chutná něco jiného, rozumím

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..