(2878) Středověk po několikáté VZK 1102

„Vezmi asi 24 kvíčal nebo drozdů, čistě je ober a střívka vytáhni, ptáky přemej. Pokrájej několik cibul nebo jednu velkou na nudličky, vymaž kuthan hodně máslem, cibuli naň vysyp, ptáky, trochu osolené, na kuthan narovnej a tak dlouho je péct nechej, až cibulka hezky zčervená.

Pak je vezmi ven, prsíčka pěkně vykrájej a na jiný kuthan narovnej. Odřízky v moždíři dobře utluč, ke hnědé cibuli dej a chvilenku dusit nechej. Nalej pak na to půl žejdlíka rakouského vína a tři čtvrtky hovězí polívky, přidej k tomu půl strouhané, do zlatova usmažené žemličky, nech trochu povařit, pak na prsíčka proceď, nech ještě chvílku vařit, přidej citronové kůry, pěkně na mísu urovnej, omáčkou polej a věnec z máslového těsta okolo urovnej. Že se kvíčaly takto v domácnosti připravit a celé nechat mohou, netřeba připomenout. V takovém pádu se nanejvejš jedna neb dvě v moždíři utlukou, a ostatní celé se nechají. Prsíčka jen při hojnosti ptáků a při hostině pro ouhlednost se vykrájejí, co hospodyňská kuchařka snadno sama nahlédne.”

Do středověku putovala časem Haderach

Recept na kuchyňskou úpravu kvíčal Magdalena Dobromila Rettigová napsala před 170-180 lety.  Dnes je u nás kvíčala celoročně chráněna.

Příspěvek byl publikován v rubrice Retro. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

13 komentářů: (2878) Středověk po několikáté VZK 1102

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Kvíčaly chytat nebudu, byť se jich u mámy před domem vyskytuje značné množství. Ve středu jsem marně vymýšlela, jak polapit holuba – máme tu hřivnáče s poraněnou nohou. Bojím se o něj…

  2. a.rena napsal:

    A to se fakt tlouklo i s těmi kostmi? Mno… Věřím, že když byl hlad…

  3. lakysa22 napsal:

    Ještě že ses nám Helenko vrátila!
    K nám teď přiletěli jiní holubi – bílí, velcí skoro jako malé kachny a jsou děsně drzí, vyhànějí ostatní..

  4. kvetula.v napsal:

    Taky jsem se tu zamyslela nad tím tlučením v hmoždíři… Potlučené kostičky se lépe vyvaří, a pak se to přecedí, ale co to masíčko, kterého tam po vyřezávání prsíček ještě muselo dost zbýt? Asi to bylo jídlo pro šlechtu a těm na nějakém plýtvání nesešlo, nebo dostali pejskové? 🤔
    Přiznávám, že já bych se s tím nehmoždila, ale kdybych olíznout lžičku dostala, koštla bych 😎

    • a.rena napsal:

      To se tluče podle receptu až upečené, Květko. Ale jak píše Fialka, radši se napasu trávy, než si „pochutnat“ na zpěváčkovi.

      • kvetula.v napsal:

        Upeče, potluče, povaří, přecedí… Nikde ale nečtu, co s tím masem, co na kostech zbylo. Nějak si nedovedu představit, jak se v hmoždíři tluče maso… Jinak já bych jen olízla lžičku – zajímala by mne ta chuť. Jestli to opravdu byla taková laskomina, nebo jen mocipáni z kratochvíle ptáčky stříleli 😢 a pak si to nějak zdůvodňovali. Mně osobně dělalo dost problémy upravovat holoubata. I když už jsem je dostávala jako „maso“, byla s tím piplačka, chuť fakt nic extra. Radši jsem se bavila pohledem na jejich první pokusy při opouštění holubníku .

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..