1 – 2 vepřová srdíčka
špek
sádlo nebo olej
sůl, pepř
cibule
rýže
směs zeleniny – hrášek, kukuřice, mrkev, sůl, olej
Srdíčko nakrájíme a plátky. Na oleji (sádle) zpěníme cibuli, přidáme na kousky nakrájený špek, vložíme plátky masa a zprudka opečeme. Osolíme, opepříme a podlijeme vařící vodou.
Dusíme pod pokličkou do měkka.
Rýži propláchneme studenou vodou, přidáme 2 – 3 lžíce oleje a lžičku soli.
zalijeme vodou tak, aby nad rýží bylo asi 2 cm vody.
Pod pokličkou dusíme v troubě až je rýže skoro měkká a vody je spotřebována..
Poté přimícháme zeleninu a dusíme ještě cca 10 minut.
Pozn.: srdíčko, pokud je z většího prasátka nebo máme hovězí, je dobré předem chvíli vařit ve slané vodě s kořením (bobkový list, nové koření). Lépe se potom krájí na plátky a je rychleji měkké.
Pozn.: na maso můžeme přidat trochu ostřejšího dipu.
Oběd vařila Jana Macůrková
Já ze srdíček dělám jen guláš – nejlepší je z hovězího, ale nemaje papiňák, je to dlooooooooooooouhý vaření. (Recept 1114)
Srdíčka jsou výborné maso a jak píše Haderach, guláš z hovězích je vynikající. Párkrát jsem hovězí srdíčko nakrájela na plátky, prošpikovala, dusila na kořenové zelenině s divokým kořením a omáčku udělala na způsob svíčkové se smetanou. Nemělo to chybu. Jen příprava je energeticky velice náročná…
Já ho před vařením zrovna krájím na soustové kousky. A guláš je taky hooodně dobrý.
Mám ráda jako pajšl , zkusím guláš . Srdíčka mám ráda
Taky jsem dělala hovězí srdce se svíčkovou omajdou a dobré.Též do rajské majdy fajn.
Vepřová srdíčka jsem dávala jen do tlačenky…
jsou skvělá uvařená,pokrájená ma drobno a zamíchaná do rejže – jako rizoto (a v tom vývaru se zeleninou,ve kterém je vařím, pak vařím tu rejži…
Dělávám vepřová srdíčka na slanině – v podstatě tak, jak je psáno v receptu, jen nekrájím na plátky, ale na kostky a ve finále omajdu dle potřeby trochu zapráším, pokud není dostatek zahušťovací cibule – čili takový srdíčkový guláš a nebo přidám kousek srdce ke slezině a upravím jako pajšl. Už nějakou dobu si tu děláme chutě, ale když se dostanu k řezníkovi, mívají z vnitřností jen játra. K jatkám máme teď dost velkou objížďku 😕
Přílohovou rýži občas dělám jen s hráškem. Pokud je víc druhů zeleniny, už to máme jako zeleninové „rizoto“ – samostatné jídlo. 😎