(3015) Vepřové srdíčko se zeleninovou rýží

1 – 2 vepřová srdíčka
špek
sádlo nebo olej
sůl, pepř
cibule

rýže
směs zeleniny – hrášek, kukuřice, mrkev,  sůl, olej
Srdíčko nakrájíme a plátky. Na oleji (sádle) zpěníme cibuli, přidáme na kousky nakrájený špek, vložíme plátky masa a zprudka opečeme. Osolíme, opepříme a podlijeme vařící vodou.
Dusíme pod pokličkou do měkka.
Rýži propláchneme studenou vodou, přidáme  2 – 3 lžíce oleje a lžičku soli.
zalijeme vodou tak, aby nad rýží bylo asi 2 cm vody.
Pod pokličkou dusíme v troubě až je rýže skoro měkká a vody je spotřebována..
Poté přimícháme zeleninu a dusíme ještě cca 10 minut.
Pozn.: srdíčko, pokud je z většího prasátka nebo máme hovězí, je dobré předem chvíli vařit ve slané vodě s kořením (bobkový list, nové koření). Lépe se potom krájí na plátky a je rychleji měkké.
Pozn.: na maso můžeme přidat trochu ostřejšího dipu.

Oběd vařila Jana Macůrková

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (3015) Vepřové srdíčko se zeleninovou rýží

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Já ze srdíček dělám jen guláš – nejlepší je z hovězího, ale nemaje papiňák, je to dlooooooooooooouhý vaření. (Recept 1114)

    • bozena.fialova napsal:

      Srdíčka jsou výborné maso a jak píše Haderach, guláš z hovězích je vynikající. Párkrát jsem hovězí srdíčko nakrájela na plátky, prošpikovala, dusila na kořenové zelenině s divokým kořením a omáčku udělala na způsob svíčkové se smetanou. Nemělo to chybu. Jen příprava je energeticky velice náročná…

  2. a.rena napsal:

    Já ho před vařením zrovna krájím na soustové kousky. A guláš je taky hooodně dobrý.

  3. Vera M. napsal:

    Mám ráda jako pajšl , zkusím guláš . Srdíčka mám ráda

  4. jarybarka napsal:

    Taky jsem dělala hovězí srdce se svíčkovou omajdou a dobré.Též do rajské majdy fajn.
    Vepřová srdíčka jsem dávala jen do tlačenky…

  5. kvetula.v napsal:

    Dělávám vepřová srdíčka na slanině – v podstatě tak, jak je psáno v receptu, jen nekrájím na plátky, ale na kostky a ve finále omajdu dle potřeby trochu zapráším, pokud není dostatek zahušťovací cibule – čili takový srdíčkový guláš a nebo přidám kousek srdce ke slezině a upravím jako pajšl. Už nějakou dobu si tu děláme chutě, ale když se dostanu k řezníkovi, mívají z vnitřností jen játra. K jatkám máme teď dost velkou objížďku 😕
    Přílohovou rýži občas dělám jen s hráškem. Pokud je víc druhů zeleniny, už to máme jako zeleninové „rizoto“ – samostatné jídlo. 😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..