(3025) Bezová marmeláda (želé)

20 čerstvých bezových květů otrhejte od stopek, zalijte 750 ml převařené vody a nechejte v chladu do druhého dne.

S citronem a hřebíčkem:
Druhý den sceďte, přidejte šťávu z 1 citronu, 5 ks hřebíčku, přidejte želírovací cukr dle návodu. Teplé nalévejte do sklenic, uzavřete a položte dnem vzhůru.

S pomerančem a skořicí:
Druhý den sceďte, přidejte šťávu z 2 pomerančů, 1 lžičku skořice, 2 celé skořice, přidejte želírovací cukr dle návodu. Teplé nalévejte do sklenic, uzavřete a položte dnem vzhůru. (Dobrá kombinace je i pomeranč/kardamon)

Poslala Sharka, zdroj Pinterest, foto Milan Paleta

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: (3025) Bezová marmeláda (želé)

  1. a.rena napsal:

    To je nádherný recept. Hurá na bez, u nás už odkvétá, takže nejvyšší čas.

  2. Devetapadesatka napsal:

    Hurá, recept akorát včas 🙂

  3. kvetula.v napsal:

    Zkusím poshánět bezinky z nezávadného prostředí. Nám tu na louce konečně narostl krásný keř a já se chystala na bezinkovou limonádu, ale sousedce jedna větev zasahovala do šňůr na prádlo. Požádala chlapy z údržby zeleně o úpravu a oni ho uřízli komplet 😕
    Recept vypadá skvěle 😋😎

  4. Francizska napsal:

    Taky ji děláme, ale už v malém množství.
    Kdysi k nám na ni chodily kamarádi a kamarádky našich dětí.
    Syn i dcera ji miluje, já si ji dám jen výjimečně. Na mne je to moc aromatické.
    Vloni jsem květy nestihla, bylo jen pár na čaj proti kašli.
    Jak se říká, před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni.
    Manžel ji rád v těstíčku na slano.
    Možná by stálo za to, napsat dát sem něco o bezu černém.
    Hodně upadnul v zapomnění, což je škoda.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..