(3026) Bezinkový ocet

květy černého bezu
8% ocet
zavařovací sklenice
utěrka
gumička

Nasypte bezové květy do zavařovací sklenice a zalijte je octem. Hrdlo sklenice překryjte utěrkou a upevněte gumičkou. Uložte na světlé  místo – například na okenní parapet. Denně  zamíchejte, aby květy nezplesnivěly. Po 14 dnech ocet sceďte přes plátno, nalijte  do menších lahví a uskladněte v temnu.

Pro jeho chuť a vůni ho můžete  použít do salátových zálivek i omáček, ale hlavně  jako první pomoc při horečkách – to se z bezinkového octa udělají zábaly rukou a nohou. Při vysokých horečkách  dovede snížit teplotu do třiceti  minut až o 2 stupně. Takže – maminky a babičky, alou trhat bez!

Foto Milan Paleta

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

13 komentářů: (3026) Bezinkový ocet

  1. adela.adale napsal:

    Bezinkový ocet používám nejvíc do okurkového salátu.
    A ty zábaly opatrně, kdysi dávno jsem tím dceři spálila nožičky 🙁 – poradila mi to tchyně, jenže jaksi zapomněla dodat, že ocet má být ředěný …

  2. lakysa22 napsal:

    Letos je u nás bezu habaděj – vyrostl snad na každém rohu a kvete o závod.

  3. bozena.fialova napsal:

    Bezinkový ocet působí při horečkách opravdu zázračně, mám mnohokrát vyzkoušené.

  4. kvetula.v napsal:

    Mně neradila tchýně, ani jsem neměla v dosahu žádnou „babku kořenářku“ , tak o bezinkovém octu čtu dnes prvně. Já dělávala dětem bezinkový sirup ze zralých bezinek -ten taky srážel teplotu. Už jsem zadala průzkumníkovi požadavek na bezinky z čistého prostředí – mám ráda tu chuť a vůni. A kdo máte vanu, tak koupel v bezinkových květech je taky bezva (už vanu nemám, ale vzpomínka je to silná). Jen bacha na zanesení odpadu, protože drobné bílé kvítky se odlučují a jsou pak všude – někdy zůstaly přilepené na kůži tak, že ani sprcha nespláchla- ale ten požitek nám stál za to 😍😎

  5. a.rena napsal:

    Tak ocet jsme ještě nezkoušeli. Děláme běžně sirupy, letos chci zkusit (vlastně manžel 😉) to želé ze včerejšího receptu. To mi bude chutnat. Já teda tu čerstvou vůni nesnáším, takže se nepodílím na výrobě čehokoliv, ale hotový sirup, cidr, čaj apod. z bezového květu zvládnu bez problému. Nedám cokoliv z dozrálých plodů, to omdlívám. A co nesnáším maximálně, je lípa. Když kvetou, nemůžu do města (a máme jich v centru dost) a do přírody také. Lípu nezvládnu ani zamíchanou v čaji.

  6. sharka.68 napsal:

    nějak se mi nechce použít klasický ocet, tak dám vinný bílý a zkusím i jablečný..

  7. IvaC napsal:

    Jestli nevadí,tak odbočím.Teď jsem narazila na recept pro milovnice kapustiček,jako jsem já.Ovařit zhruba 8 minut v osolené vodě,okapat a osušit,zabalit ,jako švestky nebo olivy ,do slaniny ,naskládat vedle sebe do pekáčku,důkladně opepřit a do zlatova (té slaniny) opéci.Podávat s chlebem nebo jako přílohu k masu či čemukoliv,určitě zkusím..

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..