zelné listy
mleté maso
čubrica
cibule
kysané zelí
vařená rýže
čertovská omáčka
zakysaná smetana
Ve vroucí vodě spařte zelné listy. Naplňte je mletým masem smíchaným s trochou vařené rýže a ochuceným solí a čubricou (směs koření). Na dno pekáče dejte vrstvu nahrubo pokrájené cibule, na ni poskládejte závitky a přikryjte vrstvou kysaného zelí. Celé zalijte 1/2 litrem cikánské/čertovské omáčky (já dávám domácí, ale ani kupované nejsou špatné) a dejte péct na cca hodinu. V případě potřeby podlijte rajčatovou šťávou nebo trochou naředěného dobrého kečupu. Podávejte se zakysanou smetanou a chlebem.
Já se omlouvám, že zas pozdě. Věděla jsem, že se to blíží, ale podcenila jsem ukecanost. Ono to hodně poposkočilo…
Uložím! Jen abych si na to vzpomněla, až nebude takové vedro. Ještě že u toho nemusím stát..
Dámy,prosím,jaký je rozdíl mezi golubky a sarmou,případně dormou?Děkuji….
V podstatě žádný, jen koření se liší kraj od kraje… A holubce se nezakrývají kyselým zelím… Prostě jen krajové rozdíly. Ono když to vezmeš kolem a kolem, je to jako s chlebem. Chleba má každý národ, země, skupina lidí. A základ je mouka – voda – sůl. A stejně tak všichni mají maso – obilovina – lupen. I to suši je totéž. 🙂
A ještě.jestli to nevadí: žádné se asi v tom horku vařit nechce,leč mužům to horko zase tak nevadí a chtějí baštit.Tak jsem udělala zapečený špenát podle Stáni Lekešové,tj.-
v receptu je smíchat cibuli a česnek s krájeným listovým špenátem,sůl,pepř, zalít smetanou a zasypat sýrem smíchaným se strouhankou . Oproti receptu jsem přidala krájené žampiony a 4 vejce,jinak vše,jak má být.Bylo to moc dobré,lehké,akorát manžel chce příště k tomu brambůrky ,no mužský,no…
Dííííííííííík
Nejsem si jista, ale mohl by to být recept, který jsem vkládala já. I kdyby ne, dělám stejně a je to moc dobré. A jak nemám ráda jakákoliv ohřívaná jídla, u tohohle mi to nevadí – naopak – když se to rozleží, je to čím dál lepší. Jen na obrázku toho zelí moc není, chce to pořádnou nálož, aby závitky byly zakryté. 🙂
Foto je ilustrační, jiný jsem nenašla, ono není snadný to někde získat.
Ha, já to věděla. Recept 28, čili jeden z prvních. Mas to tam i s fotkami 😉
Jsem právě po o a stejně tu slintám nad obrázkem.
U nás to byly Šulky.Všude velká hromada kysaneho zelí a ty šulky v něm.Vystačíme si ale s mletou sladkou a pálivou paprikou a rajčatovým protlakem.Vynikajicí .
Recept (28) 😉
Jakmile budou na tržnici k mání hezké hlávky zelí, jdu do toho. Tohle jarní zelí bývá řidší, těch pár listů z vrchu se dobře odloupne. A zkusím to v remosce za občasného vypínání, aby se to nepeklo moc zprudka. 😋😎
Tak to si ukládám na pozdější použití. Vypadá to velmi jedle.
Tak toto miluju 🥰 Dík za recepísek, určo udělám