(3058) Sarma VPŽ

zelné listy
mleté maso
čubrica
cibule
kysané zelí
vařená rýže
čertovská omáčka
zakysaná smetana

Ve vroucí vodě spařte zelné listy. Naplňte je mletým masem smíchaným s trochou vařené rýže a ochuceným solí a čubricou (směs koření). Na dno pekáče dejte vrstvu nahrubo pokrájené cibule, na ni poskládejte závitky a přikryjte vrstvou kysaného zelí. Celé zalijte 1/2 litrem cikánské/čertovské omáčky (já dávám domácí, ale ani kupované nejsou špatné) a dejte péct na cca hodinu. V případě potřeby podlijte rajčatovou šťávou nebo trochou naředěného dobrého kečupu. Podávejte se zakysanou smetanou a chlebem.

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: (3058) Sarma VPŽ

  1. lakysa22 napsal:

    Uložím! Jen abych si na to vzpomněla, až nebude takové vedro. Ještě že u toho nemusím stát..

  2. IvaC napsal:

    Dámy,prosím,jaký je rozdíl mezi golubky a sarmou,případně dormou?Děkuji….

    • BOYE napsal:

      V podstatě žádný, jen koření se liší kraj od kraje… A holubce se nezakrývají kyselým zelím… Prostě jen krajové rozdíly. Ono když to vezmeš kolem a kolem, je to jako s chlebem. Chleba má každý národ, země, skupina lidí. A základ je mouka – voda – sůl. A stejně tak všichni mají maso – obilovina – lupen. I to suši je totéž. 🙂

  3. IvaC napsal:

    A ještě.jestli to nevadí: žádné se asi v tom horku vařit nechce,leč mužům to horko zase tak nevadí a chtějí baštit.Tak jsem udělala zapečený špenát podle Stáni Lekešové,tj.-
    v receptu je smíchat cibuli a česnek s krájeným listovým špenátem,sůl,pepř, zalít smetanou a zasypat sýrem smíchaným se strouhankou . Oproti receptu jsem přidala krájené žampiony a 4 vejce,jinak vše,jak má být.Bylo to moc dobré,lehké,akorát manžel chce příště k tomu brambůrky ,no mužský,no…

  4. Devetapadesatka napsal:

    Nejsem si jista, ale mohl by to být recept, který jsem vkládala já. I kdyby ne, dělám stejně a je to moc dobré. A jak nemám ráda jakákoliv ohřívaná jídla, u tohohle mi to nevadí – naopak – když se to rozleží, je to čím dál lepší. Jen na obrázku toho zelí moc není, chce to pořádnou nálož, aby závitky byly zakryté. 🙂

  5. jarybarka napsal:

    Jsem právě po o a stejně tu slintám nad obrázkem.
    U nás to byly Šulky.Všude velká hromada kysaneho zelí a ty šulky v něm.Vystačíme si ale s mletou sladkou a pálivou paprikou a rajčatovým protlakem.Vynikajicí .

  6. kvetula.v napsal:

    Recept (28) 😉
    Jakmile budou na tržnici k mání hezké hlávky zelí, jdu do toho. Tohle jarní zelí bývá řidší, těch pár listů z vrchu se dobře odloupne. A zkusím to v remosce za občasného vypínání, aby se to nepeklo moc zprudka. 😋😎

  7. a.rena napsal:

    Tak to si ukládám na pozdější použití. Vypadá to velmi jedle.

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak toto miluju 🥰 Dík za recepísek, určo udělám

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..