400 g vepřové kýty (plecka)
koprové stonky dle uvážení
1 vejce
2 lžičky škrobu
1 lžíce sójové omáčky
1/2 lžičky cukru
1 červená paprika (není nutná)
sádlo
dle potřeby : sůl, 1-2 lžičky octa
Maso nakrájíme na přibližně stejné nudličky, přidáme celé vejce, škrob, cukr, sójovou omáčku a dobře promícháme, aby byly všechny kousky obaleny. Necháme alespoň hodinu odpočinout (může i přes noc)
Mezitím si na menší kousky nakrájíme mladé, nezdřevnatělé stonky kopru v množství dle obliby a drobně pokrájíme papriku.
V hlubší pánvi hodně rozehřejeme sádlo (může být olej, ale už to není ono), vložíme maso a zprudka ze všech stran opečeme. Přidáme kopr s paprikou (ta je hlavně kvůli barvě, proto je možno ji vynechat) a vše spolu promícháme.
Prohřejeme, ale tak, aby kopr zůstal křupavý a nerozvařil se. Nakonec dochutíme octem a případně solí, nebo sójovou omáčkou.
Vhodná příloha rýže.
Poslala Květoslava: „Do pokrmu se používají pouze nedřevnaté stonky, zdřevnatělé se vyhodí, lístky možno zmrazit, usušit, použít do omáčky, salátů – prostě jak libo. Protože jsem měla minikopr z domácí minizahrádky, byly stonky tenké, vzhledově moc nevynikly, ale chuťově to bylo akorát.“
To je zajímavé. Kopr mám ráda ale bohužel mi na balkoně neroste.Zapátrám na zahradě u mladých.
A zkusila bych s bramborem.
A malá technická:zdřevnatělé stonky babička dávala do kysaneho zelí.
Nevím, Evi, jestli teď ještě někde budou mít mladý. Jak už jen trošičku začíná tvrdnout, už to bude v jídle jako tvrdá sláma. Poprvé to bylo mňam, zkusila jsem za týden trochu s obměnou a už tam ten kopr tak dobrý nebyl. Zkus někoho poňouknout na nový výsev.
Zdřevnatělé stonky kopru jsou z celé rostliny nejvíc aromatické a jsou ideální k nakládaným okurkám. Pokrájené si je dávám zmrznout a když dělám koprovou omáčku, trochu jich povařím v malém množství vody, kterou přecedím do základu. Omáčka je pak mnohem voňavější.
Nemluv mi o okukrách – vlezla jsem dneska do Billy a co bys řekla? Narafičili tam na mě cornichonky. A nechala jsem je tam? Nenechala….
Poznávám tě, letos sice okurky nenakládám, ale taky bych asi těžko odolávala. 🙂
Taky bych „mrňatům“ neodolala i když máme od loňska okurek dost. Byly by i s feferonkou a medem podle Úsměvčiny maminky, i v hořčici dle Eviny maminky. Doufám tedy, že to nebylo obrbalení – to by asi bylo jediné, co by mne odradilo, anžto ani bručení 🐻by se mnou nehnulo 😁
Ne, byly na vahu, mam 2 kg, ja uz zavarovala, ale nemela jsem moc male.
Boženko, tedy koprový vývar do koprovky mne nikdy nenapadl. Takhle z mého květináčového kopru nebude ani kousek na zmar. Jen co dozrají semínka, půjdou „klacky“ do mrazáku. Díky za poučení🌹😎
Já taky stonky nevyhazuju ( ty dřevnaté ) . A vyvařuju 🤣🤣.
Kdybych natrefila na korničonky , nastrkala bych je do plnotučné hořčice tuším dle UT ?
Ne, Kveta podle Jarybarky – VZK.