(3072) Francouzská bageta

600 g hladké mouky 00
420 ml studené vody
1 čajová lžička sušeného droždí
12 g soli

Z všeho udělejte hodně řídké těstíčko, přikryjte a odložte na 0,5 hod. Po 0,5 hod. znovu propracujte a toto opakujte třikrát. Pak odložte zakryté do ledničky na 24 hod. Těsto vyjměte z lednice, mělo by být hodně bublinkovaté a nakynuté. Nechte asi 4 hod. v teple, aby se zahřálo. Na pečící papír si nasypte hrst hladké mouky rozprostřete a těsto na ni vylijte. Cukrářskou kartou přeložte těsto zleva doprava a zhora dolů. Rozdělte na 3 části, rukou opatrně vytvarujte bagety. Nechte kynout ještě aspoň 0,5 hod. Mezitím si rozpalte troubu na 250° a vložte do ní prázdný plech. Po vykynutí baget je přesuňte i s papírem na rozpálený plech a pod plech dejte kastrůlek s vodou. Teplotu stáhněte na 190° a pečte do zčervenání. Kdo máte parní troubu, zapněte zkrátka páru.

Poslala Děvětapadesátka: „Předesílám, že je to trochu časově náročné, ale jinak téměř bezpracné.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla, Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

8 komentářů: (3072) Francouzská bageta

  1. a.rena napsal:

    To vypadá nádherně. Trochu mě odrazuje ta řídkost těsta. S mýma olšovýma rukama to bude asi trochu náročnjší. Obávám se, že budu mít lívanec místo bagety. 😉

  2. sharka.68 napsal:

    tak nakrájet na špalíky, dát do košíku,vedle mít misku s oliváčem, další s olivami a zátarem a sýr, lahev vína a namáčet tu vlažnou křupavou a uvnitř vláčnou bagetu do oliváče, potom do zátaru, projet sýrem a vložit do húst…no nebev hústech a mana je proti tomu pche, znát tohle, říkali by tomu mana…a pak zapít chladným bílým … a dojít si ještě pro ančovičky a další olivy- kalamaty…a nebo jen potírat ty špalíky máslem,ráchat je v širokém šálku horkého kakaa a debužírovat si jako Francouz (no prostě bejt za prase) a nemuset slintat v kanclu…

  3. lakysa22 napsal:

    Mouka, kterou používám, hodně „pije“ – tak se obávám, že to nebude řídké těstíčko. Znemožním se, až nebude nikdo doma..

  4. jarybarka napsal:

    No jestli tady budou takovéhle dobroty tak sem budu nahlížet jen opatrně.
    Jsem už měsíc v bezlepkovém módu.Ne úplně pintlich ale pečivo opravdu nejím a je mi mnohem lépe a lehčeji.
    A tady takové pokušení…🙊

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..