(3073) Kvašená rajčata

rajčata
hořčičné semínko
česnek
bylinky
pálivá paprička
sůl

Nejdřív dejte vařit  vodu a  rozpusťte v ní  několik lžic soli.  Odstavte  a nechte vychladnout.
Rajčata umyjte. Na dno zavařovací sklenice dejte hořčičná semínka a   začněte pěchovat rajčata. Ta můžete prokládat stroužky česneku, pálivými papričkami nebo  bylinkami. Nakonec vše zalijte slaným převařeným nálevem, uzavřete  a nechte kvasit.

Recept pro ty, kterým se přeurodila rajčata, poslala kolegyně Alena, která krom česneku prokládala nakrájenou žlutou paprikou.

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: (3073) Kvašená rajčata

  1. Devetapadesatka napsal:

    Kdybych je chtěla nechat zkvasit, neuzavirala bych…, mohla by vzniknout bomba 😂. A upřímně, nevím, co se zkvašenými rajčaty ?

  2. a.rena napsal:

    Ha! Teď jen sehnat někoho, kdo by udělal.

  3. adela.adale napsal:

    Taky přemýšlím, co s rajčaty, když nechci dělat ani kečup, ani lečo, ani pečená (mám od loňska dost). A protože mám i dost chilli papriček a cayenského pepře, udělala jsem takovou „pastu“ – bez poměrů surovin, byl to pokus a je to dobré: rajčata (v poměru asi 3:1 k papričkám) oloupat a překrájet, tekutinu jsem slila. Papričky jsem celé – bez stopek, se semínky – pomlela na masovém mlýnku. Dál jsem se inspirovala Bláhovčiným kečupem a vařila 1. den odkryté jen tak asi hodinu (ať se odpaří tekutina, v rajčatech jí je pořád dost, druhý den jsem přidala sůl dle chuti (je i jediným konzervantem), a maličko cukru a octa, jen na doladění chuti, asi po půl lžičce. Opět cca hodinu pomalu vařit, míchat, zchládnout. Pro jistotu jsem ve skleničkách sterilizovala asi jako okurky. Jo, a rajčata ve vlastní šťávě mi skoro vždy zkysla, nevím, co dělám špatně 🙁

  4. Imelda napsal:

    Rajčata spařím, oloupu trochu posolím, naskládám do těch menších sklenic,
    zavíčkuji a sterilizuji. Nepřidávám žádnou tekutinu, té je tam i tak dost.
    Nikdy se mi nezkazily.

  5. Nella napsal:

    Dělám stejně, jen nesolím a zatím taky žádný problém nebyl. Ale nedávno jsem na internetu četla, že by se rajčata měla zavařovat 2x (jeden den, nechat vychladnout a druhý den znovu). Já to nikdy nedělala, tak mě to dost překvapilo. Letošní várka už je ve sklínkách a znovu to určitě převařovat nebudu.

  6. BOYE napsal:

    Já kvašený můžu téměř cokoli. A jím to s kde čím. Nejradši jen s rýží. Ale pokud to někdo zkusíte a nebude vám to zrovna nejsympatičtější, vzpomeňte na jedno z nejužitečnějších lidových mouder: Vypálit se dá všecko! Prostě na kilo … kilo cukru.

  7. Vera M. napsal:

    Byl by hřích nespáchat lečo s hořčicí dle UT = 1363 . Jen připomínám , když jsme u těch rajčátek

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..