rajčata
hořčičné semínko
česnek
bylinky
pálivá paprička
sůl
Nejdřív dejte vařit vodu a rozpusťte v ní několik lžic soli. Odstavte a nechte vychladnout.
Rajčata umyjte. Na dno zavařovací sklenice dejte hořčičná semínka a začněte pěchovat rajčata. Ta můžete prokládat stroužky česneku, pálivými papričkami nebo bylinkami. Nakonec vše zalijte slaným převařeným nálevem, uzavřete a nechte kvasit.
Recept pro ty, kterým se přeurodila rajčata, poslala kolegyně Alena, která krom česneku prokládala nakrájenou žlutou paprikou.
Kdybych je chtěla nechat zkvasit, neuzavirala bych…, mohla by vzniknout bomba 😂. A upřímně, nevím, co se zkvašenými rajčaty ?
K pečenému, nebo grilovanému masu, také k uzeninám.
Taky mě to napadlo, co s tím, ale nechtěla jsem kritizovat, když jsem neochutnala. Rajčata bych nedala ani do pickles (dle tvého receptu, samozřejmě), musí hodně změknout.
Ani jsem to nemyslela jako kritiku, spis nevím, jak je využít. Pokud se stane, ze mi některá zavařená rajčata zkvasí, jdou do stoupy a ejhle, teď vidím, ze je někdo dělá záměrně. Také bych je do pickles nedala. Ale je to o chuti každého z nás 🤷♀️
Ha! Teď jen sehnat někoho, kdo by udělal.
Taky přemýšlím, co s rajčaty, když nechci dělat ani kečup, ani lečo, ani pečená (mám od loňska dost). A protože mám i dost chilli papriček a cayenského pepře, udělala jsem takovou „pastu“ – bez poměrů surovin, byl to pokus a je to dobré: rajčata (v poměru asi 3:1 k papričkám) oloupat a překrájet, tekutinu jsem slila. Papričky jsem celé – bez stopek, se semínky – pomlela na masovém mlýnku. Dál jsem se inspirovala Bláhovčiným kečupem a vařila 1. den odkryté jen tak asi hodinu (ať se odpaří tekutina, v rajčatech jí je pořád dost, druhý den jsem přidala sůl dle chuti (je i jediným konzervantem), a maličko cukru a octa, jen na doladění chuti, asi po půl lžičce. Opět cca hodinu pomalu vařit, míchat, zchládnout. Pro jistotu jsem ve skleničkách sterilizovala asi jako okurky. Jo, a rajčata ve vlastní šťávě mi skoro vždy zkysla, nevím, co dělám špatně 🙁
To je super tip, díky! Zkusim, neb konec rajčat v nedohlednu, v policich narvane litry kecupu, omáčky, pyré, pecena rajčata, celá rajčata ve vlastní šťávě…. Tohle nebude moc náročné na skladovací prostory. Zítra jdu na to 👍
Rajčata spařím, oloupu trochu posolím, naskládám do těch menších sklenic,
zavíčkuji a sterilizuji. Nepřidávám žádnou tekutinu, té je tam i tak dost.
Nikdy se mi nezkazily.
Dělám stejně, jen nesolím a zatím taky žádný problém nebyl. Ale nedávno jsem na internetu četla, že by se rajčata měla zavařovat 2x (jeden den, nechat vychladnout a druhý den znovu). Já to nikdy nedělala, tak mě to dost překvapilo. Letošní várka už je ve sklínkách a znovu to určitě převařovat nebudu.
Taky to zavařuji jen jednou a nic se mi nezkazilo.
Já kvašený můžu téměř cokoli. A jím to s kde čím. Nejradši jen s rýží. Ale pokud to někdo zkusíte a nebude vám to zrovna nejsympatičtější, vzpomeňte na jedno z nejužitečnějších lidových mouder: Vypálit se dá všecko! Prostě na kilo … kilo cukru.
Byl by hřích nespáchat lečo s hořčicí dle UT = 1363 . Jen připomínám , když jsme u těch rajčátek