(3076) Salátová omáčka s knedlíkem a vajíčkem

Ze sádla a mouky uděláme zlatavou jíšku. Nalijeme ocet a necháme odpařit (octová ostrost vyprchá). Zalijeme vodou, osolíme a provaříme, přidáme smetanu, cukr a dle chuti přikyselíme či dosladíme.  Měla by být kyselkavá.
A teď to nejdůležitější, salát nehažte do omáčky, bude to nechutný hadr. Nalijte omáčku do talíře a nahoru si dejte kusy salátu, bude čerstvý a křupavý.

Recept a foto pan Milan Paleta: „Jíme buď s chlebem, knedlíky nebo vařeným bramborem a vejce natvrdo k tomu. Já si to jako bonus posypu opraženou slaninou.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: (3076) Salátová omáčka s knedlíkem a vajíčkem

  1. lakysa22 napsal:

    Tak za mně s bramborem – a díky za varování, určitě bych to do té omàčky dala…😟

  2. a.rena napsal:

    Tak tu milovala tchýně. S chlebem. Co zemřela, úplně jsem na ni zapomněla. Roste mladý salát.

  3. jarybarka napsal:

    Neznám a zírám.Určitě udělám.Určitě nezapomenu na tu slaninu.
    Díky diky.

  4. BOYE napsal:

    „Babi, co to vaříte?“
    „Ochutnej!“
    „Hm, je to hnufný…“
    Z ochutnávací lžíce visely cancoury a kapala krémová tekutina. Trocha zahudrání o tom, že jídlu se hnufný neříká a babička taky vložila do úst. Pak beze slova vzala cedník, přelila do jiného kastrolu a pravila, že horší by bylo už jen to, kdyby do základu patřily rybky v tomatě a brusinky… Podala mi do ruky cedník s okapanými cancoury a mávla rukou ke kurníku. Než jsem se od slepic vrátila, byl na stole oběd: Brambory se zapraženou omáčkou a ztraceným vejcem. A k tomu velká miska salátu se zálivkou a rozškvařenou slaninou. Hlavně to nesmíchat!
    A tak v našem klanu skončila éra salátové omáčky. Ano, babička převzala recept an block a salát dala do hrnce. Ovšem na mých pocitech a chuťové paměti to moc nemění.
    Kdysi jsme tu vedly korespondenci na téma, co kdo nemá rád. Já psala o uzené polívce. Tehdy mě zradila paměť. Salátovka je o schod níže. Ale zapraženou omáčku i salát se slaninou můžu klidně. Jen mi musí kuchař zaručit, že se nepotkají v jedné nádobě.
    Budete-li někdo distribuovat vzůrečky, zapomeňte mou adresu. Děkuji.
    PS: Na obrázku to vypadá moc pěkně a rozhodně jsem neměla v úmyslu někoho odrazovat. To jen ta vzpomínka z doby, kdy jsem si utvářela pohled na svět.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..