(3077) Plněné kuličky z hovězího mletého masa podle Karolíny aneb VZPOMÍNKA

Den 13. září bude navždy spojen se vzpomínkou na naši známou, kamarádku, přítelkyni – Karolínu.
Nebyla tu s námi dlouho, ale zapsala se nám hluboce do srdcí – humorem, přátelstvím, v neposlední řadě svými recepty a příběhy o jejich malých přítelkyních – kočičkách.Vzpomeňme na ni s ûsměvem – jinak to ani nelze.

Dnes je to 5 let, co odešla, ale protože každý, ať chce nebo nechce, zanechává v dnešní době digitální stopu, neztratili jsme ji úplně. A tady je jeden z jejích skvělých receptů, jak nám ho internet zachoval.

Hovězí maso lehce prorostlé namelu najemno a nechám v misce odpočinout. Přidám vajíčko, nasekané zelené bylinky – libeček, petrželku, na co mám chuť. Česnek nesmí chybět. Pak dodám hrubou mořskou sůl a čerstvý pepř. Směs promíchám a přidám trochu bramborového škrobu, rozmíchaného ve vodě, na spojení.

Kdo chce ještě trochu zjemnit, může přidat lžíci zakysané smetany, v té smetaně lze případně rozmíchat i ten škrob. Neuškodí i na velice velice jemno nasekaná cibulka, nejlépe šalotka nebo i zelená jarní. Přidáním strouhanky bude směs mít trochu jinou konzistenci, nebude tak hladká, bude spíš „karbanátkovatější“, ale to taky nevadí.

Pak vezmu velké vypeckované olivy a obalím je mletou směsí z masa a vytvořím kuličky.
Kuličky se posléze mohou zpracovat dvěma způsoby: buď je obalíme v trojobalu a smažíme v oleji nebo je pečeme v troubě, srovnané v pekáčku a lehce podlité vývarem.

Smažené kuličky se dají přelít holandskou omáčkou nebo nějakým dresinkem a jsou vynikající i jako mňamka třeba večer k vínu. Napíchnout kuličku s olivou uvnitř a dát na ní třeba naloženou houbičku… skvělé.
Pečené kuličky jsou moc dobré s tatarskou omáčkou a bramborem nebo brkaší.

Do masové směsi lze ale balit i jiné věci – kousek pikantního sýra, hodí se i balkánský, malý žampionek, zkoušela jsem i s naloženým stroužkem česneku a feferonkou.
Poměr: neumím! Dělám to od oka. Prostě ta směs musí držet na těch obalovaných olivách a nesmí se rozpadat.

Uvedu tu legendu na pravou míru. Ano, na prvním setkání PPP byla vařečka poznávacím znamením a Karolína ji měla připevněnou na téhle čelence, nikoliv drdolu. To bylo 30.  března 2017.

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

17 komentářů: (3077) Plněné kuličky z hovězího mletého masa podle Karolíny aneb VZPOMÍNKA

  1. lakysa22 napsal:

    Karolínko, chybíš tady – doufám, že se na nás dívâš, jak to tady vedem – mávám Ti tam nahoru❤️

  2. Vera M. napsal:

    Já nemám slov, i hrdlo stažené . Děkuji za krásnou vzpomínku i s krásnou fotografií a za vynikající kuličky

  3. Jiřina napsal:

    Moc pěkná fotka, děkuji za vzpomínku i recept. Jednou tady byla vzpomínka na setkání kuchařek z Bramboračky někde asi v Praze a Karolínka tam přišla a měla v drdolu na hlavě strčenou vařéku. Tehdy jsem se moc bavila, když jsem si ji představila. Byla to taky veselá kopa. Vzpomínám na ni jako na výbornou kuchařku, maminku pro kočičky a upřímnou a krásnou ženu. Zdravím tam nahoru…

  4. Francizska napsal:

    I já vzpomínám a mávám do nebe. Byla moc fajn.
    Ráda jsem ji četla, ráda se s ní vždy setkala.

  5. jarybarka napsal:

    Makám tam nahoru a děkuju za recept.Karolína měla vždy recepty originální.

  6. Nella napsal:

    Neznala jsem ji, ale její příspěvky i recepty byly supr. Tak snad se má dobře tam kde je.

  7. sharka.68 napsal:

    poznaly jsme se v roce 2006…včera večer jsem chovala Cecilku (kočka po Karol) a když jsme se na sebe dívaly,jako by najednou ,na malinký okamžik,na ani ne vteřinu,ty kočičí oči byly jiný – Karolíniny..

  8. BOYE napsal:

    Karolíno, ahooooj! Denně jezdím do práce kolem místa, kde jsme spolu naposledy stály a tak krásně nadávaly, že nejede tramvaj. Himbajs, to je tak dávno.

  9. a.rena napsal:

    Škoda, že jsem neměla možnost poznat Karolínu osobně. Její recepty byly vždycky super.

  10. IvaC napsal:

    Ten čas tak děsně letí.pět let-neuvěřitelné.Musela to být hodná ženská a byla svá,takoví lidé jsou cenní….

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..