Posílám dneska nově vyzkoušený recept. Předesílám, že je to časově náročný ale co už by měl člověk v rekonvalescenci dělat, než si vařit a péct něco dobrýho, no ne? A tyhle “krosánky” za to stojí. Navrchu jsou křupavé, uvnitř vláčné. K nim cafe au lait a svět je zase krásný 💃
V misce smíchejte:
38 g cukru
6 g sušeného droždí
240 ml vlažného mléka
Promíchejte a přidejte
405 g hladké mouky smíchané se 3 g soli
Zadělejte těsto – bude tužší, ale nevzdávejte to. Když je soudržné, přidejte 30 g změklého másla. Bude se to strašně ňamtat, ale je potřeba ho pořádně propracovat, aby vzniklo krásné hladké těsto. Nechte na válu a přiklopte mísou na 1 hod.
Vykynuté těsto rukou roztáhněte a pak doválejte válečkem do placky asi 25 cm. Rozdělte rádlem nebo nožem na 12 dílů a z každého dílu udělejte bochánek. Bochánky přikryjte utěrkou, ale jeden vezměte hned a vyválejte z něj placku cirka 18 až 20 cm. Bude hodně tenká. Připravte si velký kus potravinářské fólie, na ní dejte tuto první placku a potřete jí změklým máslem – budete ho celkem potřebovat asi 130 g. Postupně vyválejte všechny bochánky – placky vrstvěte na sebe a vždycky každou potřete máslem. Tu vrchní samozřejmě ne. Zabalte bochníček do fólie a dejte do lednice na 2 hod., nebo do mrazáku na 0,5 hod. Lze i na noc – do lednice, samozřejmě. Pak vyndejte a rozválejte na plát 30 × 50 cm. Z něj – po delší straně – nakrájejte trojúhelníky o základně 10 cm. Každý trojúhelník smotejte do rohlíku – špičku přidržte a trochu natahujte, abyste měli víc vrstev. Dejte na plech, zakryjte fólii a nechte 1,5-2 hodiny kynout. Pak zlehka pomažte vajíčkem rozkvedlaným s jednou polévkovou lžící mléka. Pečte na horkovzduch 20 min. na 180°.
Poslala Devětapadesátka a text jsem záměrně nechala bez úprav: „No cococo, říkala jsem, že je to na dlouho. 😉“
Nebylo třeba psát od koho ten recepísek je – vidím ubrus, skvostné naservírování a je to jasné! Myslím, že to tak máme všechny, ale pro občasné náfštěvníky se to napsat musí, aby věděli, komu za to vděčí. To je vÿzva! A nestačím generálku, syn přijede už zítra, tak budou muset stačit osvědčené kousky z Janiny (59) kuchyně.
Tohle se mi líbí moc. Jen co nebudou zahradní práce a zavařování, pustím se do toho. Jani, kolik kousků asi z té dávky bylo a jak dlouho to vydrží čerstvé? Díky 🙂
Adelko, udělala jsem 10 kusů, jsou dost velké. Nejlepší jsou ještě teple, druhy den jsou měkoučké, ale už nejsou navrchu krupave. Jak dlouho vydrží nevím, protože už nejsou 😋. Dělala jsem je včera.
U nás by to tedy taky nevydrželo, ale musel by to někdo uhňahňat, umotat… upéct bych to zvládla sama. Skvostný recept 👍😋😎
Nádhera. Co více dodat. A můj obdiv, dva malé kousky bychom snědli. Na sladké nejsme, udělat více nemůžu. A jak nepeču sladké, sebekriticky pochybuji, že bych to dala.
Jani, úžasné.👍👍
Hani, v těstě je 38 g cukru, takže nejsou sladké. Můžeš ho ubrat, ale je potřeba pro kvásek. Pokud hotové nepocukruješ, jsou neutrální.
když je francouzský týden , koupím dvě plechovky croisantového těsta..no jo, jsem lenoch..z jedné piksly udělám 8 kousků – oni píšou 6, ale 8 v pohodě..
Jani nádhera.Vůbec se nedivím,že nevydrží déle než 2 dny.
Máš můj obdiv.
Ó, přenádherné! A to nemluvim o obrázku, přestože i on jest typicky překrásen… Ale z toho recepisu kouká a houká Francie. Svačina ve Versailles, piknik v Bouloňském lesíku, kafe v café na Montmartre…
Tak to je nádhera ….. klobouk dolů 🎩🎩 Ty si otevři cukrárnu a restauraci 👍👍