(3089) Croissanty

Posílám dneska nově vyzkoušený recept. Předesílám, že je to časově náročný ale co už by měl člověk v rekonvalescenci dělat, než si vařit a péct něco dobrýho, no ne? A tyhle “krosánky” za to stojí. Navrchu jsou křupavé, uvnitř vláčné. K nim cafe au lait a svět je zase krásný 💃

V misce smíchejte:

38 g cukru
6 g sušeného droždí
240 ml vlažného mléka
Promíchejte a přidejte
405 g hladké mouky smíchané se 3 g soli

Zadělejte těsto – bude tužší, ale nevzdávejte to. Když je soudržné, přidejte 30 g změklého másla. Bude se to strašně ňamtat, ale je potřeba ho pořádně propracovat, aby vzniklo krásné hladké těsto. Nechte na válu a přiklopte mísou na 1 hod.
Vykynuté těsto rukou roztáhněte a pak doválejte válečkem do placky asi 25 cm. Rozdělte rádlem nebo nožem na 12 dílů a z každého dílu udělejte bochánek. Bochánky přikryjte utěrkou, ale jeden vezměte hned a vyválejte z něj placku cirka 18 až 20 cm. Bude hodně tenká. Připravte si velký kus potravinářské fólie, na ní dejte tuto první placku a potřete jí změklým máslem – budete ho celkem potřebovat asi 130 g. Postupně vyválejte všechny bochánky – placky vrstvěte na sebe a vždycky každou potřete máslem. Tu vrchní samozřejmě ne. Zabalte bochníček do fólie a dejte do lednice na 2 hod., nebo do mrazáku na 0,5 hod. Lze i na noc – do lednice, samozřejmě. Pak vyndejte a rozválejte na plát 30 × 50 cm. Z něj – po delší straně – nakrájejte trojúhelníky o základně 10 cm. Každý trojúhelník smotejte do rohlíku – špičku přidržte a trochu natahujte, abyste měli víc vrstev. Dejte na plech, zakryjte fólii a nechte 1,5-2 hodiny kynout. Pak zlehka pomažte vajíčkem rozkvedlaným s jednou polévkovou lžící mléka. Pečte na horkovzduch 20 min. na 180°.

Poslala Devětapadesátka a text jsem záměrně nechala bez úprav: „No cococo, říkala jsem, že je to na dlouho. 😉“

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: (3089) Croissanty

  1. lakysa22 napsal:

    Nebylo třeba psát od koho ten recepísek je – vidím ubrus, skvostné naservírování a je to jasné! Myslím, že to tak máme všechny, ale pro občasné náfštěvníky se to napsat musí, aby věděli, komu za to vděčí. To je vÿzva! A nestačím generálku, syn přijede už zítra, tak budou muset stačit osvědčené kousky z Janiny (59) kuchyně.

  2. adela.adale napsal:

    Tohle se mi líbí moc. Jen co nebudou zahradní práce a zavařování, pustím se do toho. Jani, kolik kousků asi z té dávky bylo a jak dlouho to vydrží čerstvé? Díky 🙂

  3. Francizska napsal:

    Nádhera. Co více dodat. A můj obdiv, dva malé kousky bychom snědli. Na sladké nejsme, udělat více nemůžu. A jak nepeču sladké, sebekriticky pochybuji, že bych to dala.
    Jani, úžasné.👍👍

  4. jarybarka napsal:

    Jani nádhera.Vůbec se nedivím,že nevydrží déle než 2 dny.
    Máš můj obdiv.

  5. BOYE napsal:

    Ó, přenádherné! A to nemluvim o obrázku, přestože i on jest typicky překrásen… Ale z toho recepisu kouká a houká Francie. Svačina ve Versailles, piknik v Bouloňském lesíku, kafe v café na Montmartre…

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak to je nádhera ….. klobouk dolů 🎩🎩 Ty si otevři cukrárnu a restauraci 👍👍

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..