1,5 kg dýně hokkaido
2 citrony
½ lžičky kyseliny citronové
30 dkg cukru
4 kusy hřebíčku
kus celé skořice
voda
Dýni nakrájejte na kostičky, zalijte 1,5 litrem vody, přidejte vymačkanou šťávu z citronů a ½ lžičky kyseliny citronové. Nechte několik hodin odležet (nejméně 3). Poté svařte s 30 dkg cukru, přidejte hřebíček a skořici.
Vařte mírným varem asi 20 minut, dokud dýňové kostičky nezměknou. Kompot podávejte vychlazený.
Poslala Sharka
Jé, to mi připomnělo, jak babička vařívala v sobotu večer jablečný kompot k nedělnímu obědu. Tohle je varianta. To zkusim, hokaido se tu válí a zabírá místo, kam si hodlám dát helouvínskou dýni.
Ono to jde i z hrušek – bez skořice, ale s vanilkou.
🙂
Do hrušek dávám skořici, hřebíček a badyán😉
ono se na kompoty vařené doma -ty co jsou ihned k jídlu, pozapomnělo…vaří je málokdo…
My je vaříváme celou zimu. Jabka, trochu hrušek a sušených trnek, skořice, hřebíček a citron. A mana nebeská. A toto je dobrá alternativa, páč letos ani jabko, ani trnka, ani hruška. Jen fíky. A ty se na kompot nehodí.
Tak to je skoro jako u nás. Ani jabko, ani švestka, ořechů málo, fíků hafo (ale nedozrály). Jen hrušek bylo do zblbnutí…
Zahradu nemám, huršušky drahý, ale 6 velkých skelnic kompotu do rajchu mám – skořice, hřebíček – kousek citronu. Jinak radši z tašky oklikkou přes vodu rovnou do pusy.
Kdybychh sehnala jedlé ježabřiny, v kompotu jsou super.
Hokkaido bych kandovala, ale zkoušela jsem to jednou a bylo to tvrdý, tak jsem pomlela a přidávala do náplní..
Já taky vařím kompoty a setkává se to s velikým úspěchem . Mám taky pár kombinací zavarených . Tohle je dobrota a bude !! Díky , Shari
Já taky vařím kompoty.Hruškový ,jablečný a někdy přidám pár švestek z mrazáku nebo pár kuliček rybízu.
Vařené kompoty jsou vzpomínka na dětství.
Hokajdový zkusím ráda.
Vařené kompoty k okamžité spotřebě dělávala babička. Jablečné – ne že by nebyly dobré, ale když to bylo denně, po týdnu už jsme při konzumaci vymýšleli … Strejda ještě na oslavě jeho osmdesátin vzpomínal, jak byla jablíčka až na stropě (no jo, bylo nám kolem 10ti let, kdo by to z toho stropu sundal? … babička si nevšimla, ale on si rád pohověl na kanapíčku…). Jednou mne to popadlo a uvařila jsem. Chlap tvrdil, že to on jíst nebude, tak jen pro sebe – no s bídou jsem ochutnala. Takže při potřebě rychle zkonzumovat, se i kompot na rychlou spotřebu uvaří. Výhoda je, že se může průběžně testovat tvrdost a tudíž nehrozí převaření – moc měkké nám ani jednomu nechutnají. Jablka nezavařuju, hrušky ano. Hokkaido na rychlou spotřebu by mne nenapadlo, i když jsem v dávnověku z obrdýně kompoty a džusy zavařovala.
Díky za tip a jak bude zbylý dýněkus, uvařím. 😋😎
Tak pro mě je to taky vzpomínka na dětství a babičku. Moc nám to tehdy chutnalo. Sama jsem vařila jen párkrát pro tchýni, která měla ráda sladké, ale u nás doma kompoty nejdou vůbec, spíš zelenina, takže buď salát, nebo zavařená, případně nakládaná. Ale možná si trochu uvařím sama pro sebe a sním ho teplý u knížky. Dík za inspiraci.
Nellinko, sice to vůbec nesouvisí s dnešním předpisem, ale chci moc poděkovat za recepísek na zeleninovou směs na topinky. To je taková dobrota! První dávku na zkoušku jsem ani nestačila dát do skleniček a snědla ji rovnou z pekáčku, zato teď jsem to napravila a udělala jí v množství převelikém. Takže moc děkuju, příští rok už budu chytřejší a začnu vařit dřív. Až se zima zeptá… 🙂
Tak to me moc tesi👍🙂