(3115) Jablečné želé

čerstvá jablka (nemusejí být v IA kvalitě,  vrásčitá,  seschlá  nebo padaná  nevadí)
cukr krystal nebo krupice
čerstvá citronová šťáva

Jablka omyjte, odstopkujte,  překrájejte na poloviny a vykrojte jádřince a  jakékoliv poškozené  části. Nakrájejte na čtvrtiny a dejte je do přiměřené nádoby, ideálně s nepřilnavým dnem. Zalijte vodou tak, aby byla jablka ponořená do roviny a rozvařte na kaši.
Důkladně promíchejte, nechte vychladnout a dejte přes noc překapat přes cedník vyložený plátnem.
Druhý den vykapanou šťávu zvažte a na každý 1 litr šťávy přidejte 500-600 g cukru a 50 ml citronové šťávy. Za občasného promíchávání vařte do zhoustnutí. Konzistenci kontrolujeme kápnutím pár kapek želé na vychlazený talířek – při správné hustotě se téměř neroztéká.
Horkým želé naplňte vysterilizované sklenice, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Počkejte 10 minut, obraťte zpět a nechte vychladnout.

Poslala Sharka

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: (3115) Jablečné želé

  1. lakysa22 napsal:

    Díky Šarko! Koupila jsem krásná, chutná jablka, ale ouha – začínají hnědnout, a ne po kouskách, ale ráno najdete celé hnědé. Zato stejná odrůda od jiného prodejce stále bez poskvrnky.. tak aspoň vím, co rychle s tím.

  2. BOYE napsal:

    Želé miluju. Vždycky jsem dostávala skleničku želé a hromadu vdolků od babičky k svátku. My (babička a já) jsme ho vařily vždycky ze slupek, když se dělal kompot. Slupek byla fůra, protože jablek bývaly tři fůry a co nešlo uskladnit, se zavařilo. A z odkrojků a slupek ŽELÉ!!!
    …No, a teď aby mi ještě někdo udělal ty babiččiny vdolky…

  3. kvetula.v napsal:

    Letos se zadařilo a měla jsem jablek dost. Jelikož to nebylo na dlouhé skladování, vyzkoušela jsem různé recepty s jablíčkama a prvně v životě vařila i želé. Nevím, jestli jsem to s vodou nepřepískla, možná stačilo míň, než byla vrstva jablek a občas promíchat, ale nějak mi to nechtělo houstnout a hodinu stát a odpařovat nezvládnu. Tak jsem přidala pektiny. Krom citronů kořenila mletým badyánem a je vynikající. Vykapanou dužinu jsem původně chtěla zpracovat na povidla, nakonec skončila v mrazáku. Na lžícovku dochutím a bude fajn. Zpracování mi připomnělo kdoulový rosol, tak uvažuju, že bych ještě zkusila pár jablek rozvařit celých i s jadřincema, jestli by to nezhoustlo líp. No a pak propasírovat… Uvidíme. Rosol je opravdu dobrý a zatím nikdo, kdo dostal ochutnat, jablka nepoznal. Máme změnu 😋😎

  4. a.rena napsal:

    U nás ani jabko, tak schovávám až na příští rok. Z kupovaných jablek se mi nechce vařit.

  5. Nella napsal:

    To vypadá skvěle. Škoda že jsem přišla o přísun jablek od táty, který letos zemřel. Ještě loni jablíčka byly a skončily jako přesnídávky pro vnoučata (samozřejmě přebytky které by jsme nezvládli sníst). Ale vyzkouším i z koupených, mám dobrý zdroj. Dík za inspiraci.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..