500 g bílého zelí
100 g slaniny
3 vejce
4 stroužky česneku
1 lžíce kmínu
1 lžíce majoránky
sůl
pepř
100 g hladké mouky
Zelí nakrouháme na jemno a ještě překrájíme napříč, abychom neměli dlouhé kousky.
Dáme ho do mísy a přidáme prolisovaný česnek, vejce, majoránku, kmín, sůl a pepř.
Všechno krátce promícháme a necháme chvíli odpočinout.
Přisypeme hladkou mouku – množství eventuálně musíte upravit podle toho, aby směs držela pohromadě.
Znovu promícháme, aby se směs spojila.
Na plech dáme pečící papír a na něj tvaruje lžíci placičky.
Pečeme v troubě předehřáté na 180° dozlatova.
Ještě horké podáváme s dipem ze zakysané smetany dle vlastní chuti.
Recept a foto pan Milan Paleta
Rychlík byla tentokrát Jarybarka, popisek máte v komentářích.
Ó, znám, dělávám a už dlouho nebyly, protože jsem na ně, nevím proč, zapomněla. Děkuji tímto za připomenutí, budou mezi svátky.
Fakt? Já to nikdy neviděla – z kysanýho, ano, ale tohle ne. Ale určitě zkusím.
Taky dělám z kysaného a ono je paradoxně levnější (teď)než hlávkové…
Taky z kysaneho…ale zkusim…
Zelné placky jsem vůbec neznala ani ze sladkého ani z kyselého zelí, tím pádem ani neochutnala. Ale recept se mi líbí, když tyhle placky dělá pan Paleta i Renča, tak budou určitě výborné. Spáchám v historicky krátké době. 🙂 Díky.
Z kysanýho jsem dělala – naučila jsem se v ČB. Ale už dlouho nebyly, tak bych mohla zkusit i tyhle. Zakysanka s česnekem nesmí chybět – a v plackách už vůbec ne – no jo, tím pádem líbačka nebude..
Jasně Sašo, je to typicky jihočeský recept, taky jsem se tady zelňáky naučila péct, když škvaŕím sádlo, krájím ho na menší kousky. Pak nemusím škvarky mlìt. Moje kamarádky se na ně už těší. Peču jim je na Silvestra.
Doufám, že mě stále počítáš mezi karamelky – stavila bych se – v kolotoči líp chutná..
V koletkivu
Neboj, ještě jsem Tě nesmázla, zábavy nikdy není dost💕💕💕
Zelňaky z kysaného zelí mám moc ráda a kupovala jsem si je v Třeboni v pekárně nebo v ČB v zeměkouli.Ale tam změnili receptůru a pečou místo zelňáků nějaký fujtajbl.
Tyto ráda zkusím.Zrovna jsem koukala na hlávku zelí a říkám si : co s tebou děvče.
Recept jak na zavolanou.
A hned jdu na ně.Trouba je rozehřátá zrovna peču vánočku.
Za chvíli jsou tu vnoučata a zelné placky jim nabídnu ke krémové bramboračce.
Díky za recept.
Tak na zelňáky musíš mít štěstí a v málokteré pekárně je dovedou upéct tak, aby nebyly samá mouka. Jsem z ČB a kupuji si je jen v prodejně Maková bába vedle Metropolu, nejlepší jsou ale ty, které si upeču doma.
Olinko tu Makovou bábu neznám .
Tak až někdy pojedu do Č.B. zapátrám a koupím.
Tu snadno najdeš, je z levé strany za rohem Metropolu na Senovážném náměstí, mají tam i výborné zelné kapsy a když mám chvilku pŕed odjezdem MHD, nikdy neodolám👍
Zbyla mi menší hlávka zelí, tak nyní už vím co s ní. Placky budou mezi svátky.
Tak hotovo.Je to vážně pochoutka.A protože mi oba velké plechy obsadily vánočky, udělala jsem jednu placku na menší plech.Fakt dobrota.
Evi, tak ty se s tím nepářeš 😁👍
Já občas dělám Zelníky z kynutého těsta (1186). Ty jsou taky ze syrového a prudce jedlé. Tohle bude rychlejší. Bohužel jsem včera zapomněla koupit zelí (chtěla jsem zkusit zelný salát pana Josefa) a nakoupit pojedeme až po Vánocích, takže na ochutnávku musíme počkat.😢😎
Tak jako většina z vás tady, dělám placky z kyselého zelí. Kynuté zelníky jsem si kupovala v kladenském bazénu, kam jsme léta jezdili plavat se školou. Děti plavčíkům, tři čtvrtě hodiny ve vodě a pak honem na kafe a placku. Kam se hrabe větrník. A pak odchytávat havěť, fénovat holčičí vlasy, kontrolovat tašky s plavkama a cestou domů nám autobus zastavoval u soukromého řezníka, kde jsme tu placku pak zajídali klobáskami a ještě teplým špekem.
Teda Luci – Ty si umíš pošmáknout!
A ještě k tomu dělá nehorázné chutě ostatním. 😃