(3146) Slepice na paprice s houbami

slepice
sádlo / máslo plus olej
cibule
sladká paprika, příp. i trochu chilli
sušené nebo čerstvé houby
smetana (šlehačka)
hladká mouka
zakysaná smetana
sůl

 

Ze slepice sejmeme prsíčka, stehna vykostíme, z obojího
odstraníme kůži a maso nakrájíme na menší kostky. Na tuku
zpěníme drobněji nakrájenou cibuli, stáhneme z ohně, vmícháme
papriku (nešetříme), podlijeme trochou vody a necháme vydusit
na tuk. Pak opět podlijeme, vložíme maso, osolíme a na mírném
ohni necháme dusit. Předem namočené houby překrájíme a s vodou,
ve které se máčely, přidáme k masu a společně dusíme do změknutí.
Máme-li houby čerstvé, přidáme je nakrájené k masu, až už je
poloměkké a dodusíme do měkka. Smetanu si rozkvedláme s moukou,
vlijeme k masu a za občasného míchání necháme dobře provařit.
Nakonec do omáčky vmícháme zakysanou smetanu a už nevaříme,
případně dosolíme a podáváme.
Jako příloha se asi nejlépe hodí houskový nebo karlovarský knedlík.

Poslala Fialka: „Pozůstatky nebohé slípky včetně sejmutých kůží dáme vařit s kořenovou
zeleninou a několika kuličkami pepře, přidáme sůl a spíše je táhneme
úplně doměkka na polévku.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

13 komentářů: (3146) Slepice na paprice s houbami

  1. a.rena napsal:

    No teda! Slepici na paprice miluju, houby taky, tak proč mě nenapadla tato kombinace? Bude to dorota veliká, až na ni přijde řada.

  2. Devetapadesatka napsal:

    Ou je, to je slovo do pranice. Slípky nemaje, určitě spáchám s kuřetem. A k tomu noky…. už to vidím na talíři 🙂

  3. kvetula.v napsal:

    Na paprice dělávám kuře – slepici oba dva nějak nemusíme, ale (stejně jako Renatu) nikdy mne nenapadlo přihodit houby. Boženko díky👏. Teď se tu dohadujeme, jaký knedlík (nebo nok) bude nejlepší přílohou. 😋😎

  4. Vera M. napsal:

    Nojo , Boženka mà boží recepty . Ta by měla vařit někde na svatbách ( Alcron )

  5. BOYE napsal:

    Aaaaach! Mě už několik týdnů pronásleduje chuť na Dorotu na paprice. Žádný kuře, pěknou slepici a k tomu slepičí polívku. A druhá chuť, kterou jsem v sezóně letos absolutně neukojila, je ta na houbovku. Tu trošku hub, kterou mám šetřím na kubu. A Fialka sem prskne takovouhle lahůdku!

  6. kvetula.v napsal:

    Tak to byla dvě vykostěná kuří stehna a aby nebylo omáčky neúměrně, zahustila jsem moukou rozmíchanou v zakysance, jinak dle receptu. No vyhrál kynutý knedlík, když ty svátky… Jo a dala jsem pípat do papiňáku- netřeba hlídat- 20 min pípal, 40 min odpočíval (chladnul). Nemělo to chybu, na přání vrchního labužníka zařazujeme do repertoáru 😋😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..