(3147) Zelné placky

500 g bílého zelí
100 g slaniny
3 vejce
4 stroužky česneku
1 lžíce kmínu
1 lžíce majoránky
sůl
pepř
100 g hladké mouky

Zelí nakrouháme na jemno a ještě překrájíme napříč, abychom neměli dlouhé kousky.
Dáme ho  do mísy a přidáme prolisovaný  česnek, vejce, majoránku, kmín, sůl a pepř.
Všechno  krátce promícháme a necháme chvíli odpočinout.
Přisypeme hladkou mouku – množství eventuálně musíte upravit podle toho, aby směs držela pohromadě.
Znovu  promícháme, aby se směs  spojila.
Na plech dáme pečící papír a na něj tvaruje lžíci placičky.
Pečeme v troubě předehřáté na  180° dozlatova.
Ještě horké  podáváme s dipem ze zakysané smetany dle vlastní chuti.

Recept a foto pan Milan Paleta

Rychlík byla tentokrát Jarybarka, popisek máte v komentářích.

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

21 komentářů: (3147) Zelné placky

  1. a.rena napsal:

    Ó, znám, dělávám a už dlouho nebyly, protože jsem na ně, nevím proč, zapomněla. Děkuji tímto za připomenutí, budou mezi svátky.

  2. bozena.fialova napsal:

    Zelné placky jsem vůbec neznala ani ze sladkého ani z kyselého zelí, tím pádem ani neochutnala. Ale recept se mi líbí, když tyhle placky dělá pan Paleta i Renča, tak budou určitě výborné. Spáchám v historicky krátké době. 🙂 Díky.

  3. lakysa22 napsal:

    Z kysanýho jsem dělala – naučila jsem se v ČB. Ale už dlouho nebyly, tak bych mohla zkusit i tyhle. Zakysanka s česnekem nesmí chybět – a v plackách už vůbec ne – no jo, tím pádem líbačka nebude..

  4. jarybarka napsal:

    Zelňaky z kysaného zelí mám moc ráda a kupovala jsem si je v Třeboni v pekárně nebo v ČB v zeměkouli.Ale tam změnili receptůru a pečou místo zelňáků nějaký fujtajbl.
    Tyto ráda zkusím.Zrovna jsem koukala na hlávku zelí a říkám si : co s tebou děvče.
    Recept jak na zavolanou.
    A hned jdu na ně.Trouba je rozehřátá zrovna peču vánočku.
    Za chvíli jsou tu vnoučata a zelné placky jim nabídnu ke krémové bramboračce.
    Díky za recept.

  5. Imelda napsal:

    Zbyla mi menší hlávka zelí, tak nyní už vím co s ní. Placky budou mezi svátky.

  6. jarybarka napsal:

    Tak hotovo.Je to vážně pochoutka.A protože mi oba velké plechy obsadily vánočky, udělala jsem jednu placku na menší plech.Fakt dobrota.

  7. kvetula.v napsal:

    Já občas dělám Zelníky z kynutého těsta (1186). Ty jsou taky ze syrového a prudce jedlé. Tohle bude rychlejší. Bohužel jsem včera zapomněla koupit zelí (chtěla jsem zkusit zelný salát pana Josefa) a nakoupit pojedeme až po Vánocích, takže na ochutnávku musíme počkat.😢😎

  8. BOYE napsal:

    Tak jako většina z vás tady, dělám placky z kyselého zelí. Kynuté zelníky jsem si kupovala v kladenském bazénu, kam jsme léta jezdili plavat se školou. Děti plavčíkům, tři čtvrtě hodiny ve vodě a pak honem na kafe a placku. Kam se hrabe větrník. A pak odchytávat havěť, fénovat holčičí vlasy, kontrolovat tašky s plavkama a cestou domů nám autobus zastavoval u soukromého řezníka, kde jsme tu placku pak zajídali klobáskami a ještě teplým špekem.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..