1 cibule
1 brokolice
1/2 kapusty
žampiony (já použil hnědé ale jen proto že jsem je doma měl)
1 kuřecí skelet
slanina asi 80 g
toastový chléb asi 9 kousků
máslo (poctivou polévkovou lžíci a třeba i dvě)
2 vejce
petrželku (a třeba i sušenou do knedlíčků)
sůl
pepř
3 kuličky nové koření
1 bobkový list
vodu na vývar
lžčku sádla, ale vrchovatou
Dáme vařit skelet, přidáme nové koření a bobkový list.
Očistíme a nakrájíme si zeleninu, slaninu, nakrájíme si toastový chléb.
Než se nám udělá vývar, připravíme si na knedlíčky – na suchou pánev dáme rozškvařit slaninu, přihodíme najemno nakrájenou cibuli, promícháme, přidáme sádlo a doškvaříme, orestujeme a kocháme se jak to voní. Do misky si dáme toastový chléb, petrželku, sůl (opatrně podle slaniny), pepř vyškvařenou slaninku s cibulí, vejce a promícháme a máme připraveno na knedlíčky.
Na másle osmahneme cibulku a zeleninu, ocedíme vývar a zalijeme zeleninu, obereme maso a natrháme si ho, provaříme zeleninu s vývarem přidáme masíčko a uděláme knedlíčky a zavaříme do polévky. Jsou hotové za malou chvíli, vše dochutíme a dopřáváme si.
Polévku vařil pan Josef
Po mém včerejším půstu (chytla jsem nějakej střevní moribundus) je pohled na talíř horkého vývaru jak pohlazení, hned se cítím líp
dotaz na pana Josefa: toastový chleba čerstvý nebo 3 dny starý ? celé plátky a rozňahňat nebo ho prohnat mixérem (tyčák vám ho nevezme) ?
ty knedlíčky voní až sem….
Já bych klidně dala čerstvý, nakrájela nebo natrhala na kousky, protože vajíčka ho spolu s tou vyškvařenou slaninou rozmočí, aby šly knedlíčky udělat a byly hladké, bez kusů pečiva, ale třeba se mýlím 🤷♀️
s těma kouskama pečiva to chápeš přesně..taky je tam nechci…možná namlet na porkertovi…
Lepší bude dva až tři dny starý. U nás nejdříve k večeři s nějakou dobrůtkou třeba pomazánkou a potom rozhňahňat a hlavně ne mixovat. z kaše by nedrželi
tak mixovat ne, spiš namlet na mlýnku.? Toasťák starší mám, tak to prubnu…děkuju…
Odkrojit kůrku a rozhňahňat, jde to úplně v pohodě.
Dala bych si hned a možná na ten vývar dojde ještě dnes – ale hovězí. Já se prostě nepřemůžu a po včerejšku to bude jídlo přesně pro mně.👍
Oo ano , to je něco pro mě – a ještě ty knedlíčky ! Slanina , brokolici mám moc ráda a kouká na mě z ledničky . Tousťák šup koupit . Toho ale bude !! To se poměju . Žampiony asi tentokrát vynechám
A já polífkožrout úplně se na ní třesu jak ji vidím na obrázku. Zítra nakoupit a hned uvařit.
Ó to si dám.
Ačkoliv vařím polévky spíš sporadicky, tenhle recept se mi moc líbí a zřejmě ji brzy udělám. Jen houby budou lesní. 🙂
Recept prima, až na tu brekekekolici 🫣