(3464) Hovězí na burgundský způsob

necelé 3 kg hovězího pupku
necelých 900 gr zeleniny, nejvíce mrkve, méně petržele a celeru
cibule nebo šalotky, já použila asi 25 šalotek
600 ml červeného vína
600 ml silného vývaru
10 polévkových lžic rajčatového protlaku
nové koření (já použila asi 20 kuliček)
pepř
sůl
bobkové listy (já měla asi 13 ks, byly čerstvé, menší)
několik snítek čerstvého tymiánu, rozmarýna
olej
máslo
2 silnější plátky dobré slaniny
česnek

Zeleninu nakrájíme dle potřeby. U mne mrkev na kolečka, silné asi 5 mm, petržel a celer na kostičky cca 4 mm. Cibule na malé kostičky. Česnek nadrobno. Maso na kousky dle potřeby.
Osolíme a opepříme, opečeme na tuku. V tomto případě používám olivový olej. Zezlátlé maso vyndáme, vložíme zeleninu. Protože jsem jí měla hodně restovala jsem postupně a k první várce jsem dala slaninu, která byla v kastrolu po celou dobu restování zeleniny. Jako poslední jsem vložila cibuli a podusila ji do měkka.  Přidat česnek – 5 stroužků nadrobno nakrájet. Přidávám na konci dušení cibule. Orestovala protlak.                                                    Maso vložíme zpět do nádoby, zalijeme horkým vývarem a červeným vínem. Vložíme bylinky a dusíme do měkka. Já mám ráda pomalé vaření, takže klidně i 2,5 hodiny, 3 hodiny, prostě dle potřeby.
Měkké maso vyndáme, vyndáme slaninu a bylinky,  vyhodíme a omáčku propasírujeme. Já používám sítko na bylinky, tudíž je nemusím lovit.
Do propasírované omáčky vložíme maso, přihřejeme. Na závěr dáme máslo, množství  dle libosti.
Podáváme s bramborovou kaší, glazovanou mrkví, žampiony na másle.

Poslala Francizska: „Správně z hovězích líček, já je nesehnala, a proto jsem použila hezký hovězí pupek. Vzhledem k tomu, že jsme čekali návštěvu, je to ve větším množství.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

9 komentářů: (3464) Hovězí na burgundský způsob

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Omlouvám se, tohle mi fakt zapadlo – a HODNĚ dlouho…

  2. jarybarka napsal:

    No páni!Vypadá to moc krásně.
    Čtu to množství a říkám si to bude od Šárky😆 a ona vařila Franci.
    Návštěva si jistě pochutnala moc.

  3. sharka.68 napsal:

    konečně někdo vaří ve velkém..díky Franzi 😀
    vypadá to luxusně a muselo to všem moc chutnat…
    já o víkendu jen brambory,výpečky a špenát..a v neděli pro změnu výpečky,zelí a houskový knedlík 😉
    omlouvá mne jen to,že se mi podařilo koupit 3 kila hovězího loje a tak jsem krájela a dusila a mixovala a míchala s vločkami a plnila půlky kokosových ořechů,aby chudinky moje opeřený,měly co zobat…(syrovej odmítly)

    • lakysa22 napsal:

      U nás v neděli měla návštěva kachnu, dvojí zelí a bramborový kndlelík.
      Po dvou pokusech s vínem – hovězí a kohout -to zkoušet už nebudu. Ale vypadá to moc dobře, zkusila bych jen s tím vývarem.
      Koupit lůj se mi neppodařilo a lojové koule loni nikdo nechtěl. Nakonec jsem je rozbila a hodila vranám..

  4. bozena.fialova napsal:

    Moc hezký předpis, až jsem nad ním zalitovala, že nemůžu jakoukoliv úpravu na víně. Žaludek se mi okamžitě bouří, stačí, aby o taninu ve víně obsaženém jen slyšel. 🙁 Ale nepochybuji o tom, že je to výborné.

  5. Vera M. napsal:

    Hani, moc díky . Už jsem to jedinkrát vařila a bylo to všelijaké …. Ty máš vynikající recepty a jdu do toho 😎. Konečně to bude ONO

  6. kvetula.v napsal:

    Už víc než 4 roky mám uložené, jak nahradit víno v pokrmech, ale pořád jsem se nerozhoupala to vyzkoušet. Budu se muset polepšit. Recept vypadá lákavě😋😎

  7. Nella napsal:

    Vypada to krasne. Taky delam, mame to moc radi. Spis je to jidlo pro svatecnejsi prilezitosti. Nastesti nam vino v jidle nevadi. Delam takto hovezi licka a nekolikrat jsem delala jeleni maso na vine. Ovsem vyschl pramen s jelenim masem.😋

  8. Devetapadesatka napsal:

    Hani, supr recept, také máme rádi.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..