(3465) Fazolová roláda

500 g strakatých fazolí
200 g moučkového cukru
100 g mletých ořechů
200 g másla
1 vanilkový cukr
10 g kakaa
1 lžíce rumu
Do druhé poloviny hmoty dalších
10 g kakaa
1 lžíce rumu

Uvařené fazole prolisujeme nebo nameleme, přidáme moučkový a vanilkový
cukr, ořechy, máslo, kakao a rum a všechno dobře promícháme. Hmotu
rozdělíme na dvě části a do druhé zamícháme další kakao a rum. Světlé těsto
rozetřeme na namočený a vyždímaný ubrousek, potřeme tmavým těstem
a stočíme. Roládu polejeme čokoládovou polevou, necháme ztuhnout a navlhčeným
nožem nakrájíme.

Z kuchařky Moučníky od Márii Hajkové vypsala Fialka, foto ilustrační

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

21 komentářů: (3465) Fazolová roláda

  1. Devetapadesatka napsal:

    To je hodně zajímavý recept. Zkusím, až budu dělat něco do práce. Mám kolegyni celiačku, tohle by mohla. A když se to ještě vytuní třeba krémem navrch a nějakým ovocem, mohla bych být za hvězdu 😉. Jen tím ubrouskem si nejsem jistá, spis bych volila pečicí papír.

  2. jarybarka napsal:

    Babička používala nějaký do kterého se balilo máslo a pak taky celofán.Ten se prodával v arších a používal se na zavařeniny místo víček.Mírně se navlhčil a vyšponoval a pak držel výborně.Ten ale nebyl na pečení.

    • Haderach Kwisatz napsal:

      Jéééééééééé, celofán na marmelády … s provázkem … jo, pamatuju!

    • Vera M. napsal:

      Babička tak dělala okurky s celofanem a nezavařovala . Ty okurky byly geniální . Křupavé a ta chuť 🥰. Bohužel nevím , jaký nálev dělala

      • Nella napsal:

        Moje babicka delala okurky pod celofanem taky. Bohuzel kdyz jsem se mohla zeptat tak me to nezajimalo, ted by me to zajimalo, ale babicka tady uz 28 let neni.

        • kvetula.v napsal:

          Já vám můžu napsat, jak dělal okurky pod celofán můj tatínek. Jako holka jsem se zajímala o všecko a pak jsem je dělala stejně, dokud jsem nepoznala jemnější nálev z DiaNova
          Na okurky byl balíček celofán+2 dřevíčka jako kratší lékařské lopatky na jazyk.
          Bez zavařování je prostředek DEKO, dával do něj 15 koleček cukerinu (já 30 a stejně mi to přišlo dost ostré).
          Nálev dle popisu na sáčku byl na velikou sklenici(4, nebo 5 litrů). Nálev uvařil, musel se nechat pořádně vystydnout, jinak by okurky zkvasily. Okurky naskládal do flašky, prokládal koprem (jinou zeleninu nedával). Plnil až po okraj k hrdlu, křížem zašprajcoval dřevíčkama a zalil necezeným nálevem. Celofán se navlhčil z horní strany, dobře přes hrdlo sklenice přetáhl a gumičkou (stříhané z duše kola) zafixoval. Pod celofán dával i marmelády a povidla, ale myslím, že povidla navrchu trochu posypával kyselinou benzoovou, ale to si nejsem jistá- nikdy jsem to nedělala, já už všechno (krom těch okurek) zavařovala. Ale i okurky jsem dávala do sklenic omnia pod víčka i když bez zavařování.

          • Vera M. napsal:

            Já taky zavařuju s Dekem a dávám o hodně více cukru a sacharinu a okurky nejsou sladké .

  3. IvaC napsal:

    Moje mamka balila rolády do utěrky a taky to šlo…

  4. kvetula.v napsal:

    V receptech bývalo buď voskovaný papír, nebo pergamen… No na vesnici se to koupit nedalo a na běžné pečení stačil pomaštěný plech (na cukroví) a nebo pomaštěný a vysypaný (na moučníky). Ani si nevybavím, kdy jsem začala používat pečící papír a teď i pečící folii (záleží co peču).
    Ale recept je zajímavý. Jednou za čas vařím v papiňáku celý pytlík fazolí a pak je postupně zpracovávám. Tak až zase nastane den D, vše co zbyde, zpracuju na menší roládku.😎

  5. Devetapadesatka napsal:

    Nějak si právě neumím představit ten vlhky ubrousek, protože si myslím, že se to na něj musí přilepit? A ať je to jak chce, já zkrátka použiju papír.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..