(3477) Sýrové sušenky

30 dkg Hery
35 dkg hladké mouky
25 dkg strouhaného parmazánu
1 žloutek (bílek si dejte stranou)
špetka papriky
sůl

Do misky dejte všechny ingredience (Heru nastrouhejte, ať se vám hmota líp zpracovává) a vypracujte hladké těsto.
Vypracované těsto dejte do misky a strčte vychladit do lednice.
Vychladlé těsto vyválejte asi tak na 3 mm silný plát a vykrájejte příslušné tvary.  Nejsnažší je nadělat trojúhelníčky nebo můžete použít vykrajovátka.
Troubu předehřejte na 185°.
Naskládejte sušenky na plech a potřete zbylým bílkem.  Pečte  asi 10 minut.

Recept jsem v práci při oslavě vyžebrala od kolegyně.

Příspěvek byl publikován v rubrice Studená a dietní kuchyně. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: (3477) Sýrové sušenky

  1. Inka napsal:

    Jo tak slané cukroví u nás vede. Tohle zkusím a dovolila bych si sem přidat i osvědčený recept:
    Stejné množství Hery, špaldové mouky a strouhané Goudy. Toť vše, o Vánocích většinou přidávám do těsta různá ochucovadla – koření, wasabi, kari…… Pomazávám vajíčkem, sypu solí a sezamem.

  2. jarybarka napsal:

    Podobné trojhránky dělávala máma. Patrně s goudou.Navrch spala mákem a zdobila čtvrtkou vlašáku – a s tím ořechem vynikající.
    Recept jsem neměla tak díky za tyto oba.

  3. BOYE napsal:

    Tak to musim zkusit, protože moje máma nějak podobně dělala vánoční tyčky a já nemám recept, zato chuť…

  4. kvetula.v napsal:

    Slanoví, to je moje 😋
    U nás tedy zatím pořád vedou sýrové tyčinky(454), i když už jsem vyzkoušela různé slanoví. Vyzkouším i tyto sušenky, i Inčiny tyčinky a uvidíme.
    Měla bych ale dotaz na obě autorky. Pečivo se smrskne a vyběhne? Já totiž v rámci zrychlení procesu vyválím a rádýlkem vykrájím přímo na pečící folii, takže abych věděla, můžu li i tyto a ony se samy oddělí. Děkuji 😎

  5. a.rena napsal:

    Mám stejný recept jako Inka. Dá se s ním čarovat – jak píše. A dá se trocha mouky nahradit mletými vlašáky. A je to zase jiné. Mňam.

  6. Nella napsal:

    Dělala jsem stejně, ale se sýrem Gran Moravia. Byly skvělé. Dlouho nebyly, tak by mohly obohatit třeba velikonoční stůl. Jen tak je péct nemůžu, jsou žravé a u nás se zabydlel cholesterol.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..