(3795) Karlovarský knedlík podle a.reny

600 g rohlíků
5 žloutků + z 5 bílků sníh
100 g másla
1 cibule
200 ml mléka
petrželka
muškátový oříšek
mletý pepř
sůl

Cibuli nakrájíme na drobno a do sklovata osmahneme na másle. Vmícháme na kostičky nakrájené starší rohlíky a necháme zchladnout. V mléce rozšleháme žloutky, osolíme, ochutíme kořením a vlijeme na rohlíky. Přidáme nasekanou petrželku (já jsem ji tentokrát nedala), promícháme a na závěr vmícháme sníh.
Těsto narovnáme na potravinovou fólli, zabalíme a dobře utáhneme jako bonbon. Vaříme buď v páře nebo ve vodě 25 minut. V páře je to lepší, v tom případě folii několikrát propíchneme párátkem. Po uvaření knedlík ještě propícháme párátkem.
Z tohoto množství jsou dvě dost velké šišky.

Poslala a.rena: „Tento recept na knedlíky lze obměnit chlebem, postup výroby tohoto knedlíku je stejný. A knedlík je vynikající třeba houbové omáčce bez masa nebo k játrové omáčce.“ – viz recept 3796

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: (3795) Karlovarský knedlík podle a.reny

  1. IvaC napsal:

    Bála jsem se dát fólii do horké vody a tak jsem raději dělala hrníčkove knedlíky, už se bát nebudu…

  2. bozena.fialova napsal:

    Můj pokus o karlovarský knedlík kdysi nedopadl nijak slavně a od té doby jsem ho nedělala, je to už drahně let. Ale Renčin recept mě zlákal, takže se v dohlednu podrobím opravné zkoušce. 🙂

  3. sharka.68 napsal:

    dělám ho z donucení a ve strečce (potr.folie).. všichni si ho rádi dají,ale je s tím crcáního…petrželku mám už letošní- vážně, takže mne to čeká do velikonoční hlavičky…a do ní dávám uzené a játra..takže už abych si chystala suroviny…

  4. kvetula.v napsal:

    Z pečiva jsem zatím dělala jen knedlík pro tři osoby (1483) – tam není cibulka a je mouka, ale s houbovou omáčkou byl moc dobrý. Tak se tedy pustím i do karlovarského no….

  5. BOYE napsal:

    Karlovarský kdysi vařila máma (dvakrát, co si pamatuju). A vařila ho v ubrousku pověšený na vařečce. od té doby mě to láká, ale nikdy jsem se k tomu nedokopala. občas vařim špekouny. Suroviny stejné, jen bez másla, přidám nasekané prorostlé uzené, petrtelky hodně, vejce dávám celá a v mlíku rozmíchám pár lžic hrubé mouky (do hustoty lívancového těsta). Těsto takové, aby šly dělat koule a vařim buď na pařáku, nebo ve vodě.
    Co se vaření ve folii týká, mám k ní vztah velmi rezervovaný. Tedy k vaření v plastu. Je jediná věc, kde jsem ji vzala na milost a to je vaření kapří šunky podle Devětapadesátky. Tam nenacházim alternativu a ta šunka je skvělá. Já mám trochu osypky i z plastového střeva na tlačence a párky v igelitu jím jen náhodou. Není to přímo fobie, ale když mám jinou, byť blbější možnost, volím tu. Takže nejspíš zkusim ty knedle v ubrousku. Však ona to Líza případně zblajzne.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..