česnek
(v množství více než malém)
Česnek oloupeme, nasypeme do krabičky, zavřeme víčkem, aby česnek mrazem nevysychal a zamrazíme.
Chuť nemění.
Připsala Jana Macůrková
česnek
(v množství více než malém)
Česnek oloupeme, nasypeme do krabičky, zavřeme víčkem, aby česnek mrazem nevysychal a zamrazíme.
Chuť nemění.
Připsala Jana Macůrková
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.
Už nevím jestli jsem tenhle nápad pochytila od Jany, nebo odjinud, ale dělám to už 3 roky taky tak. Od chvíle kdy jsem si pokazila plný hrnec guláše česnekem, který byl cítit zatuchlinou. Asi to není úplně správný způsob, ale mi se osvědčil. Mrazím jak celé stroužky, tak natřený česnek a jsem spokojená. Stroužek jde na „třítku“, nebo na topince rozetřít téměř okamžitě. Ale třeba se podělíte o lepší způsoby a vyzkouším i něco jiného. Tady se toho člověk hodně naučí a přiučí. Jo a vyrábím si i česnekový olej. Nakrájím hodně česneku na tenké plátky a na co nejnižším stupni táhnu na plotýnce, dokud česnek nezrůžoví. Pak vypnu, nechám odstát do druhého dne, scedím, naleju do sklenice a dám do lednice.
mrazím utřený česnek (3 kila), udělám takové tabulky,jako čokoláda, dobře se to odlamuje a v lednici zabere méně místa…ale nechávám si i ve sklepě, tam vydrží v copu přes zimu v pohodě..tedy pokud ho nespotřebuji…ten loňský vydržel do května…potom už prostě došel…
U nás se česneku spotřebuje docela dost. Nsposled jsme koupili nádherně velké stroužky – na jednu palici jich bylo pouze šest. Tak se budu inspirovst.
Modrý paličák? O takovém česneku si můžu jen nechat zdát od té doby, co si sama nepěstuju. To je jiná práce, než loupat mrňousky.
Jelikož si při nákupu nemůžu velikost vybírat (čekat až někde bude pěkný, budeme bez česneku), loupu a mrazím větší stroužky. Droboť nechám ve slupce ve skleničce v lednici (přihrádka na zeleninu) – to pak dávám do polévek a všude tam, kde můžou být větší kousky česneku. Když jich není až tak moc, nechám i část větších. Náš trhovec poslední roky česnek nemívá – ten mi vydržel klidně do jara.
No já prolisuju a dám do skleničky – malé skleničky . Zůstane žlutý a úplně “čerstvý” ostrý.
Vím , byly připomínky na skleničku do mrazáku , ale mám i dvířka . A i kdyby nebyla , dám pozor a jsem veeelmi spokojena . Hlavně že nemusím stále loupat a drtit při potřebě . Dala jsem to tu 2373
A jak se to odebírá? 🤔
Vyndám tu skleničku na dřez . Otevřu víčko a nelžu – za chvíli jde odebrat
Já ho v mrazáku ve skleničce uchovávám dlouho, není žádný problém. Dám tam celé stroužku, vždy jeden či více odloupnu a použiju. Na chuti to není znát, Ba naopak, nemám problém s tím, že mi zde vyšeptají.