1 kg libového bůčku
0,5 kg uzeného libového bůčku
sůl
pepř
½ lžičky nakládací soli
Z uzeného bůčku vybereme nejlibovější kousky a nakrájíme je na kostičky cca 1×1 cm.
Všechno ostatní maso umeleme na hodně jemno (já mlela 1x na středním a 2x na jemném)
Přidáme sůl, pepř a nakládací sůl a důkladně promícháme.
Přidáme na kostičky nakrájené uzené a dobře promícháme.
Naplníme do sáčku na tlačenku, dobře utěsníme, zavážeme a vaříme na hodně mírném plameni asi 3 – 4 hodiny.
Vyndáme, zatížíme a necháme vychladnout. Krájíme na plátky, teplé podáváme s br. kaší, studené s chlebem, křenem nebo hořčicí, doplněné zeleninou.
A nemělo by chybět pivko…
Pozn: tady si myslím, že by šlo vařit v pomalém hrnci tak cca 5 – 7 hodin.
Recept vyzkoušela. Jana Macůrková
Třikrát přemletý – nemá to konzistenci náplně do vinný klobásy?
Jsou tam vidět kousky špeku..
No to jo – já myslela to okolo.
taky si říkám, že je to spíše fáš…
Asi to trojí mletí má nahradit řeznický kutr. Ale proč tam přidávat pragandu s dusitanem sodným? Kvůli barvě? Ono už jí je dost v tom uzeném bůčku, tak mi připadá zbytečné směs obohacovat o další E250.
Boženko, E 250 – není to dàlnice, viď? Nějak to mám popletený…
ne,. to je E55 😉
S tou naštěstí zkušenost nemám. 🙂
a to já jo..jezdím po ní do Teplic a dál 😀
No, je pravda, že u receptu 611 mi Jana napsala: „Pokud nemáte sůl Pragandu, stačí dát plátek uzeného masa. A maso je stejně růžové a nezešedne.“ Ale taky je pravda, že jsem to zkusila a nefunguje to – maso vypadalo ohavně. Takže dál dávám Pragandu. Pokud to člověk nejí denně k snídani, k obědu i k večeři, snad to nebude tak děsný.
Dává se i kousek cukru na barvu (místo Pragandy). Ale souhlas – pokud to nevalíš do všeho po lopatách, není problém.