600 g telecí játra
strouhanka
hladká mouka
vejce
máslo
sůl
pepř
Játra nakrájíme na tenké plátky (do 1 cm), osolíme, opepříme a obalíme v klasickém trojobalu.
Smažíme velmi pomalu na másle.
Podáváme s opečenými brambory, můžeme přidat okurku, rajče, majolku, jak má kdo rád.
Pozn: smažila jsem takhle játra poprvé a byly výborné, měkoučké.
Připravila Jana Macůrková
Jen jednou jsrm jedla teleci játra .Dávno tomu , totalita hluboká .
Byl to plátek na másle nad “rybárnou” v OV.
Restaurace se jmenovala Neptun . Stálo to snad 10 Kčs porce . Vynikající to bylo !!
Popravdě nevím , kde koupit teleci játra …
Ono jdou usmažit i játra vepřová. Musí se odblanit, nakrájet slabé plátky, z jedné strany okořenit pepřem, z druhé podrcenou majoránkou (to doporučoval šéfkuchař Mistr Trejbal), obalit v trojobalu a zvolna usmažit. Solit až po dohotovení. Smažím na sádle a jsou výborná. A stejně se nechají připravit i jatýrka drůbeží.
Já mám s játry problém. Játrové knedlíčky ano. Jen z drůbežích. Smažená ne, blok. Játrovou omáčku jsem nikdy neměla odvahu ochutnat. Ale, jak píše Věrka, na másle bych zkusila. Kouknu u řezníka po telecích.
Globus..
To by Věrka věděla, má ho za rohem. Já je tam tedy nepotkala nikdy..
nemají je pořád, ale jde se tam domluvit..třeba u nás je tam vídám jednou tejdně….
Jednou kdysi dávno byly v akci – a tím pádem vykoupeny. Záleží asi obchod od obchodu . Krůtí a kachní žaludky také nebývají . Spíše v Tescu
Miluju smazeny jatra.
Nemáš blok z dětství. Nedám to.
Nojo, ja mam blok na cervenou repu a skubanky na sladko a ovesnou kasi. 😉
Miluju jehneci jatra a králičí..
Ja vsechny a na vsechny zpusoby.
Taky mám moc ráda játra . Jen hovězí jsou na mě už moc . Tam už cítím divnou pachuť
Na roštu se daji.
Zkus je na oc namočit do mléka nebo do smetany, pachuť určitě nebude tak výrazná.
jehněčí byly v sobotu, jen narychlo na másle na pánvi s měkkým chlebem.
A králičí jsou v mrazáku, několikery.
Já teda játra jakákoli kdykoli jen ne smažená. Já ten blok mám, naše maminka prakticky nikdy játra nedosmažila, tekla z toho krev, ta krvavá strouhanka, ještě dneska to vidím. Čím byla starší, tím to bylo horší a zrovna obalovaná játra milovala. Ale když jsou tu milovníci jater, zkuste játra jako rychlovku. Nejlépe vepřová játra nakrájíme na nudličky. Zesklovatíme cibuli nakrájenou na půlkolečka. játra na ní osmahneme, když jsou hotová osolíme, opepříme, sýpneme majoránkou a zahustíme kusem másla. Kdo má rád, může zkusit přidat česnek. Podáváme s rýží
Takhle připravena já jedině s chlebem a rovnou z pánve abych mohla ten sodík všechen vytřít.
Sosík
Játra mám ráda, ale pro mě bez té majoránky.
Taky bez…
Moje máti vždy presmazila. Bylo to tvrdé. Trupelnate. Nepoživatelné.
a vepřová při smažení to dělají často – a to slovíčko trupelnatá používala moje maminka také. Smažená jedině drůbeží nebo telecí, vepřová na rychlo, hovězí na omáčku.
Obalovaná vepřová smažená dělám i na cibulce ale na grilu to je labůžo největší .
Jednou za rok i v omáčce je dělám ale grilovaná nemají chybu.
Budou králičí, telecí jsem u nás neviděla ještě nikdy, nejbližší Zeměkoule je od nás 90 km. Králičí mám svoje v mražáku a už dlouho nebyly. Tak dík za připomenutí. Taky miluju játra v jakékoli podobě. Tedy kromě hovězích, s těmi se ráda minu.
U nás játra dělám taky dost často, telecí jsem tady neviděla, ale v Brně v Makru je určitě mají, jenže se tam moc nedostanu. To až přijede dcera, tak tam mrknem. Smažená, na cibulce, nebo omáčka, ale jen kuřecí. Ale jak píše Renatka, nikdy ne nedosmažená, nesmí z toho téct krev, taky mi to vadí.
U nás bude zítra guláš z vepřových líček. Už se těším. 🙂
Náš Vašek zase jedině krvavá, vždycky tvrdím, že mám doma upíra, když ho vidím.
Moje mamka milovala játra sýrová se žloutkem, prý proto, že za války byla tak chudokrevná, že dostávala zvláštní příděl lístků na ta játra.Smazena nemusim,ale drůbeží játra mám ráda , třeba na slanině a cibulce na rychlo,nebo játra s omáčkou na kmíně s rýží..